fbpx
Вино

Како се послужува виното

 

Постојат неколку фактори кои се клучни за правилно послужување на виното кое е важно само поради фактот што уживањето во него е поголемо доколку е правилно послужено.

kako se posluzhuva vinoto

 

Температура – Соодветната температура на служење на виното несомнено ќе го подобри неговиот вкус и мирис. Претерано изладеното вино ги губи своите ароми и вкус, а недоволно оладеното вино е непријатно за пиење, пред сè поради прекумерното испарување на алкохолот кој ги покрива сите мириси и ги менува карактеристиките на виното.

Белите вина секогаш се служат разладени, додека црвените вина се служат на собна температура, се разбира доколку температурата во просторијата не е повисока од 20°C. Исто така, колку е послатко виното, толку поладно треба да се послужи.

Најдобро е да се практикува следното:

  • Црвено вино се служи на температура од 16°C до 18°C
  • Бело вино се служи на температура од 12°C до 14°C
  • Розе вино се служи на температура од 10°C до 12°C
  • Пенливо вино се служи на температура од 8°C до 10°C

Пред послужување, доволно е виното да се остави во ладилник 20 минути или, пак, да се стави во сад со мраз за да се спушти неговата температура на ниво на посакуваната температура за служење.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close