fbpx
ВестиТоп вести

КАЛЕНДАР НА ЗЕМЈОДЕЛСКИ АКТИВНОСТИ- Градинарство

Во овој период во јужните региони може да се посади раниот модар патлиџан.
Растојанието помеѓу редовите треба да биде 50 – 70см, а внатре во редовите 50 – 60см.

Кај кромидот, доколку е влажно времето во овој период е можна појава на жолти
дамки на листовите и појава на пламеница. Доколку се забележат првите симптоми
потребно е веднаш да се изврши третирање со соодветни регистрирани фунгициди.
Раните домати се препорачува да бидат посадени во период од 17 до 30ти април,
средно касните во периодот од 25.04 до 15.05. Краставиците се препорачува да бидат
посадени во период од 25.04 до 10.05.
Продолжува грижата за растенијата кои што треба да бидат посадени. Неколку
дена пред садењето тие треба да бидат истретирани профилактично.


 

agencija.gov.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close