fbpx
ВестиВино

Лозарите очекуваат поголем и поквалитетен род на грозјето годинава

Винариите се оптимисти за очекуваниот род винско грозје годинава. Иако е рано да се прогнозира а сегашните температури се пониски од очекуваното, тие се надеваат дека визбите и оваа година ќе бидат полни како лани.

lozarite ochekuvaat pogolem i pokvaliteten rod na grozjeto godinava

 

Според лозарите клучен фактор се временските услови пред и за време на бербата. Ако се погодни тогаш и квалитетот ќе биде на повисоко ниво во однос на ланската реколта.

Вчера од Министерството за земјоделство соопштија дека винариите до законскиот рок исплатиле околу 93 отсто од сумата што ја должат на лозарите. Само две винарски визби не си ја исполниле обврската, поради што следува нивно бришење од Регистарот и забрана за откуп во следната сезона.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close