fbpx
ВестиМакедонијаСоветиТоп вести

Медун или мед медликовец

Пчелен производ кој не потекнува од цветен нектар, туку од зеленчукови сокови од подлабоки слоеви на растенија што го нарекуваме мед, мед или шумски мед. Медарот или медната роса се појавуваат во бели и зимзелени шуми во текот на летната сезона, и може да се појават на треви и житарици. На белогорското дрво, најмногу може да се најдат на дабови шуми на Славонија, во Турополје и околината на Сисак. Сè јавува и на врба, липа, клен и цреша. Борските четинари се најчести во Горски Котар и Лика, а тие се на елка, смрека, бор и ариш.
До неодамна во пчеларството името медун се користи за медовина од четинари, и на медовина од листопадни дрвја. Без оглед на имињата на двата кои не се производ од нектарните жлезди од цвеќињата, но овие се растителни сокови од подлабоките слоеви на растенијата (phloem), до кој пчелите нормално не можат да стигнат. Билните уши ги оштетуваат лисјата, иглите или младите гранчиња и така излегуваат слатки билни сокови и вишокот кој не може да го преработат се појавува како медна роса. Дел од медната роса се појавува спонтано преку оштетување на билните ткива поради зголемен притисок.
Производството на мед е добро во топло и влажно време. Дождот ја уништува, а за суво време сè уште се наоѓаат на дрвото. За презимување на ушите е важна блага зима. Во текот на летото медната роса често може да се забележи на автомобили паркирани под крошната на дрвата.
Дабов мед
Дабовиот медар е главно производ на заштитните уши. Пораснатото уво може да достигне со големина до 3 мм и се наоѓа на гранките на дрвјата. Таа вади голем број на јајца под нејзиниот штит до следната пролет, кога се ведат младите уши.
Меѓу ретките познати видови на даб во производството на медова роса, исто така, стои и даб сладун. Без да одиме подлабоко во систематиката, овој тип на даб произведува мед без каква било “провокација” на инсекти. Пчелите се собираат и произведуваат многу темен мед. Пчеларите се обидуваат да го брендираат овој специјален мед веројатно најмалку вообичаен меѓу медовите. Инаку, дабовиот мед е темноцрвен и густ.
Медин од елка
Овој медин во голема мера е производ на зелените уши. Прилично е тешко да се забележи на иглите на елката бидејќи е зелена со сребрена линија како и повеќето игли. Ние го наоѓаме насекаде каде растат дрвјата и циклични на секои седум години. Најлесно можеме да забележиме кога ќе ги истресиме гранките на елката на бела позадина. Потоа можеме да видиме неколку развојни фази од овие уши, од кои сите не се подеднакво важни за производство на медун. Првата генерација се појавува во март. Околу средината на мај, има многу крилести женки кои масовно ги прошируваат ушите, а во јули развиваат доволен број за да го започнат очигледниот медун што привлекува пчели. Кога влегуваме во густата шума, го слушаме зуењето на многу инсекти кои собираат медна роса. Мед, со поволни услови кога се развиваат повеќе генерации на уши, трае од јули до крајот на септември, а дневното внесување може да има повеќе килограми. Медунот од елката дава темнозелен мед со мирис на четинари и пријатен вкус.
Како настанува медликовецот?
Билните сокови произведени со оштетување на ткивата содржат најмногу сахароза. Некои ги користат ушите за нивните потреби, а вишокот останува за другите инсекти. Пчелите медната роса ја воведуваат во кошници како нектар и продолжуваат да го прават тоа. Сепак, медната роса е погуста и со сахароза содржи и многу други шеќери како што се гликоза, фруктоза, малтоза, мелицитоза и на други повеќе шеќери. Односите меѓу износот на шеќер зависат од видот на ушите и видот на растенијата од кои потекнува. Мелицитоза е еден вид на шеќер, комплексна хемиска структура, и не се најде во сокови од билките, но е производ на инсекти кои ја синтетизираат во нивното тело. Исто така, постои богатство на минерали и амино киселини.
Употреба на медликовецот
Овој пчелен производ содржи богатство на антиоксиданти, аминокиселини, минерали и особено железо. Неговата боја е екстремно темна и вкусот останува долго време во устата. Таа е погодна за обновување на исцрпени и ослабени организми и анемија. Таа исто така содржи фолна киселина, посебно се препорачува во текот на бременоста и за време на целиот период, ако не постојат контраиндикации.
Тој е погоден за кардиоваскуларно и кардиоваскуларно зајакнување, така што може да биде составен дел на исхраната по операцијата. Тој помага при опоравување од разни болести, но исто така и во хронични состојби. Ја смирува и помага во регенерацијата на слузокожата на респираторните органи. Оваа функција е најзабележителна за пушачите. Што се однесува до пчеларството, нејзината најелементална карактеристика е многу брзата кристализација. За човечка употреба, пожелно е затоа што мали кристали му даваат мека кремаста текстура и затоа е многу погодна за ширење. Како и другиот мед, добро е да се зема неколку пати на ден со мало топење во устата.

Валентина Соколовска
за Зелена берза

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close