fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Менде Стомнароски не крева телефон да каже дали ќе пушти повереници на вагите без покачување на цените на тутунот

Стомнароски минатата недела рече ако нема повисоки цени нема да дозволи откупот да почне

Менде Стомнароски претседател на Сојузот на земјоделски здруженија не одговара на телефонските повици на Зелена берза дали откупот на тутунот сепак ќе почне со поверениците на Сојузот и покрај тоа што нема најави  од надлежните и откупувачите дека откупната цена на тутунот годинава ќе биде повисока.

Стомнароски минатата недела во изјава за медиуми кажа дека – „Нема да дозволиме да почне откупот на тутунот, ниту да поставиме повереници на вагите додека не се зголемат откупните цени на тутунот. Некои помали компании сакаа да почнат  со откуп, но ние не отстапуваме од ставот за повисоки цени, изјави Менде Стомнароски, претседател на Сојузот на земјоделските здруженија на Македонија, пренесе МИА.

Од 15 ноември претпријатијата можеа да почнат со откуп на тутунот, а најдоцна до 15 декември треба да ги отворат пунктовите. Мострите тутун се запечатени, според законскиот рок.

– Нема да отстапиме од ставот за повисоки откупни цени на тутунот за да имаме исплатливост за производство. Додека не се зголемат цените нема да поставиме повереници на откупните пунктови. За тоа се информирани фирмите. Нашето барање е цените да се зголемат. И ќе преговараме за тоа, рече Стомнароски.
Денска во Скопје се одржа средба межу МЗШВ на чело со министерот Љупчо Николовски, откупувачи и производители но според соопштението од Министерството нема најва за повисоки цени на тутунот.

Годинава производството на тутун е за една третина намалено. Ако лани беа околу 21 000 тони, годинава се 13 000 до 14 000 тони тутун, иако со компаниите се договорени количества од 26 000 тони тутун. Лани се постигна просечна откупна цена од преку 290 денари за килограм. Инаку, по класи, моментално цените се: за прва 300, за втора 240, а за трета класа 180 денари. Тутунарите сакаат реална цена да им ги покрие трошоците и да имаат исплатливост.

А.Б

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close