fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиВиноМакедонијаТоп вести

МЗШВ: Ниту еден лозар нема да биде оставен сам, обезбедена поддршка за прозиведеното винско и трпезно грозје

Став на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во однос на денешниот протест на група лозари

Став на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во однос на денешниот протест на група лозари

Како министерство сите овие години во дело сме докажале дека сме искрен партнер на лозарите. Дека се грижиме и даване поддршка за секој еден земјоделец.

При бербата и откупот на грозјето, како и секоја година, така и оваа бевме во постојана комуникација и координација со подсекторската група за вино и грозје, следејќи ја бербата, откупот и цената по која се откупува.

Оваа година поради климатските промени, честите дождови и појавата на болести, имаме послаб род кај лозарите. Ова пак од друга страна допринесува оваа година винариите да се борат за грозје, по цена која е прифатлива за лозарите.

Како министерство и оваа година лозарите не ги оставаме сами.

Уште при бербата министерот Љупчо Николовски од Неготино ја најави  мерката за поддршка на сите лозари, која како предлог се дава до подсекторската група за вино и грозје.

Со оваа мерка се дава поддршка на лозарите за произведено винско, но и за прв пат, со поддршка и за прозиведено трпезно грозје од најмалку 12.000 денари по хектар. Мерка која ја предлагаме дава двојно поголема поддршка од онаа која лозарите од протестот ја упатуваат како барање за 2 денари по килограм. Мерката која ја предлагаме за прв пат ги опфаќа сите лозаропроизводители.

Веднаш по завршување на бербата, добивајќи ги точните бројки, до Владата на усвојување ќе ја предложиме мерката. Заедно и овој предизвик ќе го поминеме.

Лозарите до крајот на годината, покрај оваа допопнителна поддршка, добиваат и 12.000 денари, авансна исплата на 30% од субвенциите за тековната 2023 година, а остатокот од 28.000 денари, традиционално како и секоја година за празникот Св. Трифун.

Со новиот модел за субвенционорање, кој од оваа годона старуваше, за лозарите нема услов за минимални количини на произведено и набрано грозје, па затоа сите лозари независно од тоа колкава количина грозје произвеле, ќе ги добијат преостанатите 28.000 денари со поднесена изјава.

Оваа Влада и министерство секогаш била на страната на лозарите. Нашата грижа за секој еден земјоделец продолжува.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close