fbpx
Вести

Ниските температури ги уништија овошните насади

Ниските теператури кои вчерашното утро во некои делови од источниот регион достигнаа и до минус четири и оваа години им го уништија родот на прво расцветаните овошки. И годинава пазарите ќе останат недоволно снабдени со некои видови на овошје.

trees-5

Штетите доправа ќе бидат утврдувани и во најголемиот производител и преработувач на овошје во Македонија „Фруктана“ во Аргулица.

Заштитата провив измрзнување е речиси невозможна, но има некои методи кои можат да се искористат на помали површни.

Според податоците објавени од заводот за статистика во Македонија се бележи зголемување на површините под овоштарници за 3,6, а кај лозјата за 0,8 проценти. Производството на овошје за минатата година, во споредба со 2014 е зголемено кај сите видови на овошје, освен кај црешата.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close