Охридската пастрмка е на раб на истребување

(Oвој напис е објавен на: March 3, 2017)

ohridskata pastrmka e  na rab na istrebuvanje

Охридската пастрмка е на раб на истребување. Во Охрид скоро и да ја нема. Концесионерот ќе ги засилува мерките, а бара помош и од надлежното министерство. Според него, проблемот лежи кај соседите кои од другата страна на езерото секојдневно ловат на црно.

Охридската пастрмка е на раб на истребување. Автентичната риба е идентификувана уште во далечната 1924, години наназад високо котирана меѓународната црвена листа како најзагрозен вид. Луѓето научија да живеат само од риболов, вели локалниот риболовец Леков Танас.