Сезонски храна е храна која расте во природни услови. Затоа е најздрава, највкуснота и најевтина.
Сите експерти во светот се согласуваат со тоа дека треба колку што е можно повеќе да консумираат сезонски намирници, бидејќи така промовираме здравје, а исто така уживаме во богатиот вкус и да заштедиме пари.
Јаболка
Сезона за јаболка сега е на својот врв. Тие сега се најздрави и највкусни. Тие содржат многу малку заситени масти, холестерол и натриум.
Еден добар извор на витамин Ц и одличен извор на диетални влакна. Јаболка треба да се јадат секој ден а можете да ги подготвите на различни начини.
Авокадо
Авокадото е кремаво и вкусно. Содржи многу малку натриум и холестерол. Одличен извор е на незаситени масни киселини кои го промовираат здравјето на срцето.
Еден добар извор на растителни влакна, витамин Ц, К и фолна киселина. Авокадото може да се користи за подготовка на различни јадења.
Киви
Ова е вистинско мало неверојатно овошје. Содржи многу малку заситени масти, холестерол и натриум.
Добар извор е на растителни влакна, витамин Е, калиум, бакар, и одличен извор на витамин Ц и витамин К.
Поради неговата висока хранлива вредност, треба да се ужива во киви во умерени количини.
Портокал
Содржи ниско ниво на заситени масти, холестерол и сол. Добар извор е на тиамин, фолна киселина и калиум и одличен извор на диетални влакна и витамин Ц.
Портокалот е совршен за зајакнување на имунолошкиот систем, особено поради неговата пристапност, што е уште поизразена во ноември.
Круша
Сезоната на круши е сега и својот врв го има во ноември, така што сигурно треба да се користи.
Веќе во декември нема да биде толку пристапна, здрава и вкусна. Содржи многу малку заситени масти, холестерол и сол.
Добар извор на витамин Ц и на диетални влакна.