fbpx
Вести

Овчарство и козарство – календар за месец април

ovci

И кај овците имаме премин од штала кон пасишта. На пасиштата треба да има засолништа за прикривање на младите животни при евентуални неповолни услови.

Неприфатливо е да легнат на влажна почва, што доведува до настинки и дијареа.

Во месец април козите со задоволство пасат млада сочна трева и млади кршливи гранчиња од дрвата и грмушките. Оваа храна е со висока содржина на вода, а мала хранлива вредност и има лаксативно дејство, што е предуслов за стомачно растројство.

Заради ова во исхраната потребно е да се вклучи 0,3-0,4 кг концентрирана храна (сено, слама), готварска сол.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close