fbpx
Вести

Оживејаа села, капина на 500 хектари

 

kapina

Општина Куршумлија во Србија со 20 милиони динари ќе го поттикнува земјоделството.

Оваа програма е од пред 5 години и на оние кои подигаат насади со овошје и зеленчук им се дава помош.

Околу реките Топлица и Кошаница се засадуваат капини и малини.

Целта е да се поттикнат младите да се вратат на село и да заживеат селата.

Неколку села веќе се заживеани, а младите подигаат плантажи од кои имаат пристоен живот.

Ова е мотив локалните власти да ги зголемат финансиските средства за оваа намена.

Во селата има и неколку откупни станици.


 

фактор

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close