вестиВино

По чаша вино секој ден е кориснa за срцето

Една чаша вино секој ден се одразува позитивно на срцето на дијабетичарите, особено ако виното е црвено.

po chasha vino sekoj den e korisna za srceto

 

Во првaта од ваков вид  студија на научници од САД и Израел се истражуваше здравјето на 224 дијабетичари во текот на 2 години.Резултатите покажуваат дека нивото на холестерол кај љубителите на виното се значително подобри од оние на луѓето кои не пијат.

Пациентите, од кои сите имаат дијабетес, беа поделени во три групи, во зависност од пијалоците кои ги употребуваат секоја вечер.

Една од групите пиеле црвено вино, втората – бело, а третата – само вода. Сите волонтери следеле медитеранска диета, изготвена од нутриционистите.

Покрај совршените нивоа на холестерол, љубителите на црвеното вино се претставиле први и на други крвни истражување, рече Европскиот конгрес на дебелината.

Покрај тоа лекарите додаваат дека како белото, така и црвеното вино ја подобруваат способноста на дијабетичарите да го обработуваат шеќерот.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close