вести

Потенцијал за производство на добиточна храна

Македонија е една од ретките земји во регионот со услови за производство на луцерка со 5 до 7 реколти. Со неа без вложувања и вештачки ѓубрива земјиштето е подготвено и за одгледување на следните култури, и намалување на болестите.

potencijal za proizvodstvo na dobitochna hrana

 

Проблем е приспособувањето кон климатските промени бидејќи не поднесуваат суши и високи температури.

Фуражните растенија за добиточна храна се одгледуваат само на осум проценти од вкупната  површина.

Луцерката на 18.000 хектари со производство на 125.000 тони, а ливадите на 60.000  хектари има 106.000 тони сено годишно.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close