fbpx
Вести

Повисока цена на свинското месо

svinsko

Свинското месо поскапе на европскиот пазар, а тоа ќе влијае на зголемување на цените и во домашните месарници. Сточарите наместо 90 до 95, веќе почнаа да ги продаваат свињите по 100 денари за килограм жива мера, или за 5 до 10 денари повеќе од досега. Сега се чека како ќе реагираат трговците и колкаво ќе биде поскапувањето во малопродажбата.

Поголемите фармери, одгледувачи на свињи ја зголемија продажната цена на 100 или за 5 до 10 денари повеќе за килограм жива мера.

Покачувањето, велат сточарите, доаѓа по стабилизирањето на европскиот пазар. Се зголемја цените на свинското месо кое досега се извезуваше многу евтино и предизвика намалување на откупните цени кај домашните фарми.

Дали ова ќе значи и поскапо свинско во месарниците, сега зависи од трговците, велат фармерите.

Увоз на свинското месо е скоро 40 милиони евра годишно. Потребите на пазарот за свежо месо целосно се задоволува од производството на домашните фарми додека месната индустрија поголемиот дел до суровините ги набавува од странство.


 

мртв

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close