вестиТоп вести

Само Европа може да го „опрај“ македонското земјоделство?!

Од наш агол

Земјоделието е извор на егзистенција за многу македонски семејства, кои секој ден, чесно, со труд и мака, го заработуваат своето парче леб. Македонското земјоделство државата ја чини со милиони евра, а сепак и натаму тапкаме во место без вистинска модернизација и напредок во овој сектор.

Земјоделските гласови биле и се најманипулирани на сите избори. Ни една влада досега не покажа  доволни ни волја, ни храброст за реална реформа во земјоделието.

Податоците кои се објавени јавно во медиумите од Нацрт-стратегијата за земјоделство 2014-2020 година покажуваат дека иако расте извозот на земјоделско-прехранбени производи, паралелно, со забрзано темпо расте и увозот.

Во исто време, Светска банка укажува  дека доколку програмите за поддршка на земјоделството во Македонија не успеат да ја зголемат конкурентноста и да предизвикаат раст на производството, последиците нема да се одразат само врз земјоделството, туку и врз вкупната економија на државата.

И тука се поставува прашањето-каде ни е лекот? Што може да го „опрај“ македонското земјоделство?

Дали „крвната слика“ на нашето земјоделство може да се поправи користејќи ги придобивките од членството во ЕУ и НАТО, а особено искористеноста на европските фондови кои се од исклучителна важност за модернизирање на земјоделството во Р.С.Македонија?

Дали европските фондови ќе го зајакнат земјоделието, ќе ни донесат нови вработувања, нови бизниси и можеби развој на селото или на средините каде сакаме да се задржат земјоделците?

Факт е дека на македонското земјоделство  и се потребни нови технологии, за подобар и поквалитетен производ што автоматски ќе биде и поконкурентен на пазарот.

Факт е дека помошта за нашиот аграр расте од година во година со отпочнувањето на преговори со Европската Унија.

Факт е дека со членството во ЕУ и НАТО ни се отвораат вратите на европскиот пазар, односно на пазар од 500 милиони потрошувачи. Ни се отвораат можностите за повеќе финансиски средства преку европските фондови, а тоа и реално ќе значи слевање на пари на сметките на нашите земјоделци.

Факт е дека нашата држава користи значајна европска помош во земјоделство. Од веќе објавените податоци се гледа дека индивидуалните земјоделци и компаниите од овој сектор досега искористиле 22,4 милиони евра од европските претпристапни фондови за поддршка на земјоделството, односно ИПАРД 2 програмата, која што трае од 2014 до 2020 година. Тоа е околу 28% од вкупно расположливите 80 милиони евра, покажуваат податоците од Агенцијата за поддршка на земјоделството и руралниот развој, објавени во медиумите.

Споредено со ИПАРД 1 програмата којашто се реализираше од 2007 до 2013 година, македонските земјоделци на 12 јавни повици искористиле само 16 милиони евра, односно 17% од вкупната сума, значи сега искористеноста се зголемува.

Од таму, ако веќе не можеме самите, тогаш да оставиме Европа да ни ја опрај работата во македонското земјоделството!

 

Анета Блажевска

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close