fbpx
Вести

Сеидбата на житни култури со меркантилно семе, од 2018 нема да се субвенционира

Половина од земјоделците во штипско, кои годинава конкурираа за субвенции пополниле и барање за дополнителна финансиска поддршка од 3.000 денари за единица хектар, за употреба на сертифициран семенски материјал – информираа од Подрачната единица на Министерството за земјоделство во Штип.

seidbata na zhitni kulturi so merkantilno seme od 2018 nema da se subvencionira

 

Годинава за субвенции се пријавија 2.200 земјоделци.

Употребата на сертифициран семенски материјал има низа предности. Пред се разликата е во квалитетот и приносите кои можат да бидат повисоки до 30%.

Сеидбата на житни култури со „меркантилно” или оставено семе, од 2018 нема да се субвенционира – најавија надлежните од Министерството за земјоделство. Примената на добрата земјоделска пракса, меѓу кои спаѓа и употребата на сертифицирано семе за сеидба, е услов кој земјоделците треба да го исполнат за да аплицираат и добијат субвенции.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close