fbpx
ВестиЛов и риболов

Штипски ловџии бараат отстрел на чакалот

Штипски ловци бараат отстрел на чакалот, кој во овој регион се пренамножи. Во потрага по храна чакалот е забележан и во викенд и приградските населби. Ловците велат ова животно е поопасно и од волкот. Додека не се добие дозволата за отсрел на чаколот, ловците не смеат да организираат хајки.

 

shtipski lovdzii baraat otstrel na chakalot

 

Додека се чека дозволата за отстрел на чакалот во земјава, по празникот Илинден почна и ловнатаshtipski lovdzii baraat otstrel na chakalot сеозна за отстрел на прелетен дивеч. Штипските ловци очекуваат и странски ловци на терените. Сметаат дека ќе можат да го развиваат ловниот туризам доколку се дозволи и отстрел на нови видови на птици кои ги има во овој регион.

Ловците од Италија и Грција за отстрел на прелетен дивеч, дневно плаќаат по 50 евра за отстрел на најмногу 15 птици.

Со цел да се развива ловниот туризам, здружението Ловец ќе инвестира во објект кој ќе се користи за странските ловци.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close