fbpx
Вести

Склучени договорите со земјоделските стопанства кои ќе учествуваат во реализацијата на проектот за Градење на основи за реформи во тутунскиот сектор

Врз основа на проектот Градење на основи за реформи во тутунскиот сектор со број EUROPEAID/138538/IH/MK во 2018-2019 година, во рамките на активноста 4 – Имплементирање на пилот активности за диверзификација на приходите на земјоделските стопанства преку воведување на нови алтернативни култури и/или зголемување на ефикасноста на производството на тутун, како и јавниот повик спроведен од 17.08.2018 до 17.09.2018 година.

Склучени беа 40 договори од регионите, Радовиш, Битола, Велес,Прилеп, Демир Хисар и Крушево. Пилот активностите во зависност од регионот ќе бидат насочени кон производство на контејнерски расад за тутун, сушари за тутун за подобрување на процесот на сушење на тутунот, анализа и истражување при производството на тутун како и диверзификација на култури односно засадување на површини со луцерка, афион, стевија, ароматични растенија и пипер.

Реализацијата на овој проект е со поддршка на Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството.

 


 

agencija.gov.mk

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close