fbpx
ВестиТоп вести

Србија остварила извоз на органски производи од речиси 30 милиони евра

Вредноста на извозот на органски производи лани достигнал 29,7 милиони евра, што претставува зголемување од 2,3 милиони евра во однос на извозниот резултат од 2018 година, објави денеска здружението Србија Органика.

Според податоците на Царинската управа, минатата година биле извезени 13.284 тони органски производи од Србија, а најголем дел од извозот биле овошје и овошни производи чијашто вредност е 28,7 милиони евра.

Организацијата на Србија изјави дека трендот на подобри резултати на извозот продолжи и дека вредноста на извозот се зголемила за повеќе од 11 милиони евра за четири години.

Повеќето органски производи се извезуваат во земјите на Европската унија, а повеќе од една третина од вкупниот извоз во 2019 година се реализирал на германскиот пазар.

Главни дестинации за извоз се Холандија, Франција, Италија, Полска, САД, Австрија и Белгија.

– Замрзнатите малини останаа на прво место во 2019 година во однос на количината и вредноста на остварениот извоз, проследено со концентрат на јаболка, потоа замрзнатите капини и цреши – соопштуваат од Србија Органика.

Извор: ekapija.com

Слични написи

Back to top button
Close