fbpx
ВестиТоп вести

Срушен светскиот  рекорд во приносот на пченицата  со неверојатни 17,398 t / ha

Земјоделецот од Нов Зеланд Ерик Вотсон по втор пат го собори Гинисовиот рекорд во приносот на пченицата. Неговиот прв рекорден принос беше 16,8 t / ha, а оваа година се победи самиот  со скоро 600 кг / ха.

Ерик Вотсон, земјоделец од Ешбуртон, град кој се наоѓа на источниот брег на Нов Зеланд,  по втор пат  го сруши Гинисовиот рекорд по најголем принос на пченицата! Оваа сезона, ја надмина претходната рекордна култура од 2017 година, која изнесуваше 16.791 t / ha.

Во просек, наводнуваните посеви со пченица во Нов Зеланд даваат околу 12 t / ha, а Вотсон постигна зачудувачки резултат со принос од 17,398 t / ha.

Неговиот последен успех е резултат на обидите за одгледување нови сорти, преминување на течен азот и редовно следење на здравјето на растенијата. “Ние сме многу горди што постигнавме таков резултат. Гинисовиот рекорд е убаво признание за нашата напорна работа и иновациите што ги воведовме во производство”, рече Вотсон за fwi.co.uk. „Откако бевме воодушевени од рекордните резултати во 2017 година, откривме како да го подобриме производството и да постигнеме уште повисоки приноси“, додаде тој.

Се победив самиот себе за скоро 600 кг / ха

“Задоволни сме од високите приноси на пченица што можеме да ја одгледуваме на нашата фарма ако видиме дека тие од година во година се зголемуваат за 100 на 200 кг / ха. Сепак, јас ја надминав мојата последна рекордна култура за скоро 600 кг / ха, што ги надмина дури и моите очекувања “, заклучи Вотсон.

Пченицата што беше внесена во Гинисовата книга на светски рекорди е од сортата Керин, од компанијата KWS. Засеана е  во април 2019 година, а а ожнеана  на 17 февруари 2020 година. Овој земјоделец соработуваше со агрономите од Bayer Crop Science кои му дадоа совети за заштита на растенијата со цел да се постигнат врвни приноси.

Извор:Агроклуб

Слични написи

Back to top button
Close