fbpx
Вести

Сушата ги кочи подготовките за есенска сеидба

Сушниот период кој во штипскиот регион трае речиси три месеци, е причина за главоболки кај земјоделците кои не можат да започнат со подготовките за претстојната есенска сеидба.

sushata gi kochi podgotovkite za esenska seidba

 

Неодамнешните дождови не се доволни да ја подобрат состојбата, велат земјоделците. Тоа што заврна е капка во море, поради што механизацијата не е во состојба да влезе во нивите.

Освен ова, проблем за сејачите се и високите цени на ѓубривата.

Во штипскиот дел на овчеполието есенва треба да се засејат над 6000 хектари. Од нив со пченица 4000 и 2000 хектари со јачмен.

Инаку, вчера се одбележа Свети Симеон Столпник, според верувањето ден кога започнуваат земјоделските активности за тековната година.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close