Бабовски: За помалку од еден месец земјоделците ги добија „зелените картици“, досега е наточено гориво во вредност од 14,5 милиони денари

Бабовски: За помалку од еден месец земјоделците ги добија „зелените картици“, досега е наточено гориво во вредност од 14,5 милиони денари

Вчера, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски беше во посета на Подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, во Кавадарци, каде што ги подели картиците за “зелена нафта” на земјоделците од овој регион. Во Кавадарци вкупно се поделија 5.974 картици за зелена нафта, со вкупен износ од околу 15 милиони денари. Ова се сериозни средства кои се враќаат кај земјоделците токму во време кога имаат и…

Повеќе...

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Бабовски: Потпишан договорот со компанијата која ќе ги снабдува земјоделците со гориво за земјоделска механизација

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски заедно со директорот наголемопродажба „АД. Макпетрол“ Зоран Доневски, денеска го потпишаа договорот за набавка на гориво за земјоделска механизација. Вкупната вредност на јавната набавка изнесува 200 милиони денари. Директорот на АФПЗРР, Бабовски, истакна дека со денешното потпишување на договорот практично се заокружува целиот процес за оваа мерка при што за кратко време, земјоделците ќе го почувствуваат благодетот од оваа мерка. Претпријатието кое…

Повеќе...

Бабовски: До крајот на годината се очекува да се исплатат 8,3 милиони евра од ИПАРД Програмата

Бабовски: До крајот на годината се очекува да се исплатат 8,3 милиони евра од ИПАРД Програмата

До крајот на годината се очекува да се исплатат 8,3 милиони евра за проекти од ИПАРД Програмата. Ова го истакна директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски на работниот состанок со претставници на Директоратот за земјоделство при ЕУ Лијам Бреслин и Зиго Рутковски во Брисел. На состанокот, како што соопштуваат од АФПЗРР,  претставниците на Агенцијата, Бабовски, неговиот заменик Авдул Селам Селами и претставници на институцијата, дадоа детален извештај за…

Повеќе...

Бабовски: Исплатени 5,5 милиони евра субвенции на 9.146 субјекти за одржување на овошни насади

Бабовски: Исплатени 5,5 милиони евра субвенции на 9.146 субјекти за одржување на овошни насади

Иако на средбите со овоштарите ветивме дека субвенциите ќе бидат исплатени до 30 март, направивме напор да го скратиме времето. Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој (АФПЗР) денеска им исплати 5,5 милиони евра субвенции за одржување насади на вкупно 9.146 производители на јаболка, сливи, круши, кајсии, вишни, цреши, јагоди, малини, капини, боровинки, дуњи, мушмули, маслинки, јапонско јаболко, аронија, рибизла, гоџи бери, бадеми и лешници. -Иако на средбите со овоштарите ветивме дека субвенциите ќе…

Повеќе...

Бабовски: Пред време ќе ја исплатиме мерката за одржување овошни насади

Бабовски: Пред време ќе ја исплатиме мерката за одржување овошни насади

Платежната агенција и годинава ќе ја исполни законската обврска за исплата на субвенциите за овоштарите до 30 јуни годинава, а до крајот на март или на почетокот на април ќе ја исплатиме мерката за одржување овошни насади, потврди денеска директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски. -Ќе направиме напор заедно со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и со овоштарите, основната мерка за одржување на овошни насади да ја исплатиме…

Повеќе...

Бабовски : Утре истекува рокот за поднесување апликации за Мерка 3 по ИПАРД Програмата

Бабовски : Утре истекува рокот за поднесување апликации за Мерка 3 по ИПАРД Програмата

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и рурланиот развој, ги потсетува сите корисници на ИПАРД Програмата дека утре истекува рокот за доставување на апликации по Мерка 3 „ Инвестиции во материјални средства во преработка и маркетинг на земјоделски и рибни производи“. Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, информира дека со овој јавен повик им се овозможува на домашните претпријатија и на земјоделските задруги да инвестираат во отворање на…

Повеќе...

Бабовски: Продолжен рокот за аплицирање за поврат на пари за камати од ИПАРД-програмата

Бабовски: Продолжен рокот за аплицирање за поврат на пари за камати од ИПАРД-програмата

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој го продолжи рокот за аплицирање за поврат на средствата за камати за реализирани инвестиции по ИПАРД-програмата со помош на кредити. Новиот краен рок за поднесување на барањата за поврат на каматната стапка е до 15 февруари. Рокот се продолжува поради зголемениот интерес од страна на барателите што во минатиот период реализирале проекти од ИПАРД 1 и ИПАРД 2-програмата со помош на кредит. Директорот на Агенцијата за…

Повеќе...

Бабовски: Очекувам ИПАРД да стане успешна приказна со голема искористеност на европските пари

Бабовски: Очекувам ИПАРД да стане успешна приказна со голема искористеност на европските пари

Изминатава 2018 година беше исклучително продуктивна во однос на финансиската поддршка за земјоделството. Исплатата на субвенциите е 99,9 отсто реализирана, а од првиот повик на ИПАРД 2 се префрлени 1,4 милиони евра што е одличен стимул за домашниот агро сектор, вели во интервју за МИА директорот на Платежната агенција, Николче Бабовски. Нашата цел, потенцира Бабовски, е да ги искористиме сите фондови што ни се на располагање, сите 80 милиони евра од кои 60 милиони европски…

Повеќе...

Бабовски: На барање на бизнис заедницата, продолжен рокот за аплицирање за користење на средства од ИПАРД 2 Програмата 2014–2020

Бабовски: На барање на бизнис заедницата, продолжен рокот за аплицирање за користење на средства од ИПАРД 2 Програмата 2014–2020

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој информира дека за 15 дена е продолжен рокот за поднесување на барања за користење на средства од ИПАРД 2 Програмата 2014 – 2020, Мерка 3 „Инвестиции во материјални средства за преработка на земјоделски и рибни производи.“ Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски вели дека на барање на бизнис заедницата, АФПЗРР донесе одлука да се продолжи рокот за аплицирање за…

Повеќе...

Бабовски: Поврат на парите за камати на апликантите кои реализирале ИПАРД инвестиција со кредит од домашните банки

Бабовски: Поврат на парите за камати на апликантите кои реализирале ИПАРД инвестиција со кредит од домашните банки

Сите правни и физички лица кои по 25- ти декември 2016 година, користеле средства од Повикот за ИПАРД програмата, а за реализација на инвестицијата подигнале кредит, ќе може да добијат финансиска помош во висина од 50 до 75 отсто од каматната стапка на годишно ниво за период од 10 години. Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, истакна дека помошта е наменета за кредити кои имаат годишна каматна стапка…

Повеќе...

Бабовски: Почна аплицирањето за финансиска поддршка за рибарство и аквакултура

Бабовски: Почна аплицирањето за финансиска поддршка за рибарство и аквакултура

Од денеска до 27 декември сите субјекти што произвеле или продале риба од сопствено производство на пазарите ќе може да аплицираат за добивање  финансиска поддршка по Програмата за финансиска поддршка во рибарство и аквакултура. Средствата по оваа програма може да ги добијат сите субјекти што набавиле порибителен материјал за насадување на рибниците во периодот од 1 февруари до 30 септември годинава или, пак, произведената риба во рибниците ја продале во период од 1 ноември 2017…

Повеќе...

Бабовски: Државна помош за плата за овчарите, аплицирањето почнува денеска

Бабовски: Државна помош за плата за овчарите, аплицирањето почнува денеска

Сите фармери кои одгледуваат овци, кози, или говеда од денеска може да аплицираат за добивање на финансиска поддршка за плата на овчарите. Финансиска поддршка во висина од 100% од просечна месечна нето плата во дејноста за период од 01.11.2017 до 31.10.2018 година, ќе добијат фармерите кои стоката ја напасуваат или чуваат на надморска височина од над 700 метри, односно регистрираните одгледувалишта каде се одгледува добитокот да се наоѓаат во населени места со надморска височина поголема…

Повеќе...

Бабовски: Почна аплицирањето за добивање на финансиска помош за произведени и предадени градинарски и овошни култури

Бабовски: Почна аплицирањето за добивање на финансиска помош за произведени и предадени градинарски и овошни култури

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува земјоделските производители дека започна поднесувањето на барања за финансиска поддршка за произведени и предадени градинарски и овошни култури во преработувачки капацитети. Директорот на АФПЗРР, Николче Бабовски, вели дека сите земјоделци кои произвеле и предале градинарски или овошни култури од овогодинешната реколта во преработувачките капацитети ќе може да добијат финансиска поддршка од три денари по килограм. Барањата за финансиска поддршка се поднесуваат по електронски пат…

Повеќе...