МЗШВ: Финализиран дигиталниот модел на земјиштето, ќе се следат сите промени

МЗШВ: Финализиран дигиталниот модел на земјиштето, ќе се следат сите промени

Со поддршка на ЕУ, изминатите 20 месеци авионски се снимени 6.000 фотографии врз основа на кои се изготвени орто-фото мапи и е направена дигитализација на целата територија на Македонија. Пврпат, преку овој дигитален модел на теренот, се овозможува увид во земјиштето, во начинот на неговото искористување и се следат, евидентираат и регистрираат сите промени. Сега може да се види кои култури каде се застапени, на колкави површини, но и кои делови од земјиштето се користат…

Повеќе...

Италијанската влада сака да дели бесплатно земјиште за семејствата со три деца

Италијанската влада сака да дели бесплатно земјиште за семејствата со три деца

Популистичката влада во Рим има намера да обезбеди бесплатно обработливо земјиште во руралните области на Италија за семејства кои ќе се одлучат да имаат трето дете, пренесе „Еуроактив“. На овој начин властите се надеваат дека ќе ја запрат растечката депопулација на руралните области, како и напуштањето на обработливите површини. Сепак, од италијанската опозиција ваквата владина мерка ја оценија како средновековна, а нивниот став е дека истата претставува враќање назад и значи заживување на старомодната реторика…

Повеќе...

Николовски: Склучени 8 договори за земјиштето од агрокомбинатот Џумајлија, за површина од околу 714 хектари

Николовски: Склучени 8 договори за земјиштето од агрокомбинатот Џумајлија, за површина од околу 714 хектари

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги потпиша договорите за огласите за државно земјоделско земјиште до и над 3 хектари во Светиниколскиот регион. За земјиштето од агрокомбинатот Џумајлија се склучија 8 договори за над 3 хектари, со вкупна површина од околу 714 хектари, седум од нив за едногодишни култури, а еден за оранжерии. Со цел повеќе субјекти да дојдат до државно земјоделско земјиште наместо на 4 географски целини како досега, МЗШВ земјиштето го подели на…

Повеќе...

Сакате да засадите вишни и цреши? Подгответе го земјиштето на вистинскиот начин

Сакате да засадите вишни и цреши? Подгответе го земјиштето на вистинскиот начин

Со почетокот на есента, почнува и сезоната на садење на овошјата. Доколку планирате својот овоштарник да го збогатите со стебла на вишни и цреши, најважно е на вистински начин да го подготвите земјиштето на кое ќе ги посадите овошките. Риголовање Пред да го подготвите за садење површинскиот слој на земјата, многу е важно да посветите внимание на длабинско орање, односно риголовање на земјата. Со оваа постапка, најплодниот слој од земјиштето се спушта до длабина на…

Повеќе...

Собранието ги донесе измените, се продолжува рокот за приватизација на земјиштето

Собранието ги донесе измените, се продолжува рокот за приватизација на земјиштето

Собранието ги донесе измените на Законот за приватизација и закуп на градежно земјиште во државна сопственост. Се пролонгира рокот за поднесување на барање за приватизација на земјиштето до 31.12.2021 година. Осум дена по објавувањето на измените на Законот во Службен весник, граѓаните повторно ќе можат да поднесуваат барања за приватизација на земјиште во државна сопственост. Рокот за поднесување на барања истече на 15 декември 2014 година. Од тој датум досега не можеа да се поднесуваат барања за приватизација. Со овој закон се излегува во…

Повеќе...

Без механичка обработка на земјиштето, веќе 27 години успешно сее соја и пченка

Без механичка обработка на земјиштето, веќе 27 години успешно сее соја и пченка

Рожерио Фереира Пачеко (Rogério Ferreira Pacheco), еден од најпродуктивните фармери во Бразил, раскажува како остварува константен род на соја и пченка благодарение на но-тил (no-till) концептот. Рожерио Фереира Пачеко е еден од петте најпродуктивни земјоделци во Бразил. Со земјоделство се занимава од 1985 година, а но-тил технологијата ја користи од 1991. Но-тил земјоделие или директно сеење на земјоделски култури е земјоделие без претходна обработка на замјиштето – без орање. Има 1000 хектари соја на глинeно…

Повеќе...

Закуп на државно земјиште над три хектари

Закуп на државно земјиште над три хектари

Во Виница, Струга, Кавадарци, Гевгелија, Кратово, Кочани и во Неготино, под закуп се нудат 750 хектари државно земјоделско земјиште. Огласот е наменски заземјоделско производство и за рибници. Парцелите се поголеми од 3 хектари, a изборот на закупецот е по пат на електронско јавно наддавање. 750 хектари со парцели поголеми од 3 хектари државно земјоделско земјиште се нудат под закуп. Времетраењето за користење на земјиштето е различно. Идните корисници во зависност од културата која ќе ја…

Повеќе...

Има уште само неколку дена за да се аплицира за закуп на државно земјиште до 3 хектари

Има уште само неколку дена за да се аплицира за закуп на државно земјиште до 3 хектари

Нови 840 хектари државно земјоделско земјиште во регионите на Неготино, Берово, Пробиштип, Кисела Вода, Кичево и Прилеп одат под закуп. Времетраењето за користење на земјиштето ќе биде различно. Идните корисници во зависност од културата која ќе ја одгледуваат, парцелите ќе ги добијат за користење во период од 15 до 70 години. Право на учество имаат домашни физички и правни и странски правни лица.Правните лицаи мораат да достават бизнис план, а физичките програма за користење на…

Повеќе...

Закуп на државно земјиште над три хектари

Закуп на државно земјиште над три хектари

Во Виница, Струга, Кавадарци, Гевгелија, Кратово, Кочани и во Неготино, под закуп се нудат 750 хектари државно земјоделско земјиште. Огласот е наменски за земјоделско производство и за рибници. Парцелите се поголеми од три хектари, a изборот на закупецот е по пат на електронско јавно наддавање. 750 хектари со парцели поголеми од три хектари државно земјоделско земјиште одат под закуп. Времетраењето за користење на земјиштето е различно. Идните корисници во зависност од културата која ќе ја…

Повеќе...

Измените на Законот за консолидација на земјоделско земјиште наскоро во владина процедура

Измените на Законот за консолидација на земјоделско земјиште наскоро во владина процедура

Тема на денешниот работен состанок на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, со меѓународниот консултант на Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите Нации- ФАО, Франк ван Холст, специјалистот за земјишни политики на ФАО, Максим Горган и главниот технички советник, Вилма Даугалиене, беше напредокот на проектот за консолидација на земјоделското земјиште, кој што се имплементира од ФАО, а е финансиран од Европската унија, преку ИПА Програмата. Консултантите од ФАО, информираа дека веќе се избрани 12 локации…

Повеќе...

Власта истражува злоупотреби при доделување земјиште и субвенции

Власта истражува злоупотреби при доделување земјиште и субвенции

Министерството за земјоделство започна ревизија на доделувањето на државно земјиште за време на претходната власт. Постои сомнеж дека имало злоупотреби и дека земјиште и субвенции добивале блиски роднини на претходните власти.

Повеќе...

Успешно реализирана четвртата регионална работилница за консолидација на земјоделско земјиште

Успешно реализирана четвртата регионална работилница за консолидација на земјоделско земјиште

Присуствуваа повеќе од 80 земјоделци, сопственици на земјоделско земјиште, претставници на локални земјоделски организации, села и единици на локалната самоуправа, како и други важни локални партнери од источниот, североисточниот и вардарскиот регион.

Повеќе...

Утре ќе се одржи четвртата регионална работилница за консолидација на земјоделско земјиште

Утре ќе се одржи четвртата регионална работилница за консолидација на земјоделско земјиште

Четвртата регионална работилница за консолидација на земјоделско земјиште ќе се одржи во Штип (Хотел Изгрев), утре, 14 ноември, 2017 година (вторник), со почеток во 12:30 часот.

Повеќе...

Се одржа третата регионална работилница за консолидација на земјоделско земјиште

Се одржа третата регионална работилница за консолидација на земјоделско земјиште

Расцепканоста на земјишните парцели е проблем за македонскито аграр за да биде конкурентен на европские пазари. Земјоделците имаа ограничен обем на производство со зголемени транспортни производствени трошоци. Затоа треба да се размислува на окрупнување на земјишните парцели, посочи министерот за земјоделство, Љупчо Николовски на третата регионална работилница која се одржа во Струмица.

Повеќе...

Окрупнување на обработливите површини за подобри резултати во аграрот

Окрупнување на обработливите површини за подобри резултати во аграрот

Поради тоа што станува збор за комбинација на повеќе комплексни активности, консолидацијата е подолг процес. Еден од најголемите проблеми при спроведувањето на постапката се нерешените имотно-правни односи, велат експертите.

Повеќе...

Почна циклусот работилници за повисока свест за окрупнување на земјоделското земјиште

Почна циклусот работилници за повисока свест за окрупнување на земјоделското земјиште

Во Гостивар денеска се одржува првата од предвидените четири регионални работилници за подигнување на јавната свест за консолидација на земјоделско земјиште што ги организира Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) со поддршка на проектот MAINLAND финансиран од ЕУ кој го споведува ФАО. Таргет на работилниците се земјоделците и сопствениците на земјоделско земјиште, а целта е да се зголеми локалната свест и разбирањето на придобивките од окрупнувањето на парцелите. Присуствуваат претставници на локалните земјоделски организации,…

Повеќе...

МЗШВ и ЕУ ќе ги договараат деталите за анализа на субвенциите

МЗШВ и ЕУ ќе ги договараат деталите за анализа на субвенциите

– Со Делегацијата на ЕУ и Светска банка е договорена длабинска анализа на влијанието на субвенциите што ќе служи за креирање на следните политики. Изминатите неколку месеци тоа го издискутиравме, го побаравме и го добивме. Верувам дека сите сили ќе бидат насочени да добиеме таква длабинска анализа. Станува збор за две анализи: на самото МЗШВ и на влијанието на субвенциите, рече Николовски.

Повеќе...

Обуки за примена на постапката за окрупнување на земјоделското земјиште

Обуки за примена на постапката за окрупнување на земјоделското земјиште

Обуки за консолидација на земјоделското земјиште се најавени и за 27 и 30 октомври во Прилеп и во Штип за подрачните единици на МЗШВ и советниците од АПРЗ во соодветните региони. Обучените вработени во МЗШВ и АПРЗ ќе бидат вклучени во кампања за подигнување на јавната свест за консолидација на земјоделско земјиште која ќе се спроведува следниот месец.

Повеќе...

Една година по поплавите, сточари од Синѓелиќ без стада, земјоделци без земјиште

Една година по поплавите, сточари од Синѓелиќ без стада, земјоделци без земјиште

Пред една година, за да се стигне до шталата на Камер Имери од Арачиново, потребен беше чамец поради тоа што длабочината на водата во ова зона достигнуваше и до 2 метри. Во минатогодишните поплави угинаа 250 овци. Една година подоцна, сточарот Камер Имери, вели дека не добил ниту еден денар на име на обесштетување. Десетици други сточари од овие места ја делат истата судбина со Камер Имери. Еден од нив е Африм Абдулаху, кој наместо…

Повеќе...

Жалбите за експропријацијата може уште повеќе да го поскапат автопатот Кичево – Охрид

Жалбите за експропријацијата може уште повеќе да го поскапат автопатот Кичево – Охрид

Стотиците судски постапки што ги водат поранешните сопственици на земјиштето на кое се гради автопатот Кичево – Охрид се закануваат дополнително да ја зголемат цената на 57-  километарската делница. Мнозинството од нив не се задоволни од сумата што ја добиле од државата за експропријација, која како што велат, е неколкукратно пониска од пазарната. За најатрактивните локации добивме по 20 евра од метар квадратен, а вредат најмалку двојно повеќе, вели адвокатот Владо Чингоски, кој бил сопственик…

Повеќе...
1 2