Земјоделците останаа со куси ракави, наместо 50 ќе добијат само 30 отсто поддршка за поевтин енергенс

Земјоделците останаа со куси ракави, наместо 50 ќе добијат само 30 отсто поддршка за поевтин енергенс

Зелената нафта и годинава се најде во Предлог – буџетот за 2019 година како една од мерките за силна поддршка на земјоделството. Меѓутоа, земјоделците се прашуваат зошто и покрај тоа што, нејзиното воведување доцни една година поддршката е намалена од 50 на 30 отсто Дали конечно земјоделците ќе дојдат до долгоочекуваната „зелена нафта#, која годинава повторно е ставена во предлог-буџетот за 2019 година како една од мерките за поддршка на земјоделството. Покрај тоа што зелената…

Повеќе...

Земјоделците збунети од даночната реформа

Земјоделците збунети од даночната реформа

Најавата за прогресивниот данок ги збуни земјоделците. Дали и тие влегуваат во групата на граѓани кои ќе треба да го плаќаат данокот, ќе се пресметува врз основа на приходите на месечно или на годишно ниво, ова се само дел од прашањата кои деновиве си ги поставуваат голем дел од земјоделските производители , а за кои немаат конкретен одговор. Велат до нив доаѓаат различни верзии и толкувања,  но ниту една не е официјална. Според Драги Памуков…

Повеќе...

Николовски: Проектот „Функционална анализа на МЗШВ“ ќе значи навремени и квалитетни услуги за земјоделците

Николовски: Проектот „Функционална анализа на МЗШВ“ ќе значи навремени и квалитетни услуги за земјоделците

Денеска официјално започна проектот ,,Функционална анализа на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство“, кој е финансиран од Европската унија, а ќе биде спроведен од Светска банка. На настанот присуствуваше министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, претставникот на Делегацијата на Европска унија, Никола Бертолини, директорот за Македонија и Косово на Светска банка Марко Мантованели, како и претставникот на Светска банка за земјоделство, Силвија Маури. На работниот состанок беа презентирани сите активности околу проектот, начинот…

Повеќе...

Ќе се зајакнуваат капацитетите за навремени и квалитетни услуги за земјоделците

Ќе се зајакнуваат капацитетите за навремени и квалитетни услуги за земјоделците

Зајакнување на капацитетите на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, создавање квалитетна администрација и соработка меѓу институциите, што крајно ќе значи навремени и квалитетни услуги за земјоделците и за сите граѓани има за цел проектот „Функционална анализа на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство“, кој е финансиран од Европската унија, кој официјално започна денеска. Проектот беше промовиран на работниот состанок на кој присуствуваше министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, претставникот на Делегацијата на…

Повеќе...

Земјоделците се жалат, немаат средства да ги платата машините па да чекаат поврат на парите

Земјоделците се жалат, немаат средства да ги платата машините па да чекаат поврат на парите

Земјоделците од руралната општина Чешиново-Облешево бараат поедноставување на процедурата при апликација за средства од ИПАРД 2 програмата, наменети за набавка на земјоделска механизација. Според досегашното искуство од претходните повици, уредно ги собрале документите, ги исполниле сите услови, а потоа биле одбиени. – Ќе ги поднесеш сите документи. Луѓето кои ги проверуват документите ќе ти кажат дека се е во ред и кога ќе дојде време да се одлучи дали добиваш или не добиваш, од тие…

Повеќе...

Фармерите и земјоделците си ја бараат ветената „зелена нафта“

Фармерите и земјоделците си ја бараат ветената „зелена нафта“

  -Кога почнавме да зборуваме за „зелена нафта“ колкава беше цената на нафтата, а колкава е сега. И со „зелената нафта“ цената ќе биде иста. И со 50 % намалување цената ќе биде како што беше и пред година и половина. Тоа е еден голем минус за земјоделското производство- изјави Ефтим Шаклев, претседател на Асоцијацијата на Фармери на Р.М. Шаклев апелира до министерот за земјоделие сериозно да пристапи кон оваа проблематика, зашто пред почетокот на…

Повеќе...

Почнуваат првите средби со земјоделците за консолидација на земјиштето

Почнуваат првите средби со земјоделците за консолидација на земјиштето

Денес почнуваат средбите со земјоделците во Царев Двор, Спанчево, Соколарци, Логоварди и Оптичари кои треба да го консолидираат своето обработливо земјиште. Ќе се утврдува дали и колку се подготвени да ја спроведат консолидацијата. Како што беше речено на денешната информативна работилница во Министерството за земјоделство, веќе се склучени договори со геодетски компании кои треба да ги изготват студиите за изводливост на процесот на окрупнување на земјиштето. Ќе се спроведува детална проценка на моменталната состојба на…

Повеќе...

Програмата „Млад земјоделец“ пред каменичките земјоделци

Програмата „Млад земјоделец“ пред каменичките земјоделци

Раководителите на подрачните служби на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Агенцијата за рурален развој на работна средба во Македонска Каменица ги информираа земјоделците за програмата “Млад земјоделец” и останатите мерки кои Влада на Република Македонија ги нуди за развој на земјоделието. Сите земјоделци кои сакаат да аплицираат за средства од оваа програма како што истакна претставникот на МЗШВ, Илија Каранфиловски, треба да бидат на возраст од 18-40 години и да бидат запишани во Единствениот…

Повеќе...

Запознавање на земјоделците од Македонска Каменица со новите мерки и програми

Запознавање на земјоделците од Македонска Каменица со новите мерки и програми

Во организација на општина Македонска Каменица во Домот на култура ќе се оддржи презентација на новите владини мерки и програми за земјоделците. Според градоначалникот Соња Стаменкова, на едукативната средба со земјоделците од Општината ќе бидат презентирани и новите начини, форми и можности за аплицирање за средства преку програми и проекти до ЕУ фондовите. – Презентацијата ќе биде одлична можност земјоделците на непосреден начин да се запознаат со новините, можностите и поволностите кои ги нудат Владата…

Повеќе...

Земјоделците бараат субвенции од државата по европски терк

Земјоделците бараат субвенции од државата по европски терк

Земјоделците бараат повеќе пари од државата за поддршка на овој сектор, велат, не сакаме ништо повеќе освен субвенции по теркот на Европската унија, од чиј буџет годишно се издвојуваат по 67 отсто за земјоделството. Од Агро бизнис комората сметаат дека најмногу треба да се форсираат големите преработувачки капацитети, да добиваат грантови од 30 па до 90 проценти. Само тие можат да го покренат развојот, бидејќи секое примарно производство на пченица под 50 хектари носи загуби….

Повеќе...

Земјоделците задоволни од откупната цена на „ајварката“

Земјоделците задоволни од откупната цена на „ајварката“

Земјоделците се задоволни од откупната цена на пиперката „ајварка“. На пазарот на големо во Струмица се откупува од 25 до 40 денари за килограм, а преработувачките капацитети ја откупуваат исчистена за 23 денари за килограм. На пазарите на мало, пак, цената достигнува и над 50 денари за килограм. Според производителите, високите откупни цени пред крајот на бербата на пиперката „ајварка“ се должат на зголемената побарувачка, но и поради тоа што мината недела врз дел од…

Повеќе...

Навремени информации за времето се од корист за македонските земјоделци

Навремени информации за времето се од корист за македонските земјоделци

Екстремните временски појави претставуваат сериозна опасност за земјоделството и руралната економија, поради што македонската Влада ја препознава важноста на редовното информирање и системите за рано предупредување за заштита на земјоделието од климатските промени. На денешната работилница во Градско, ФАО, Управата за хидрометеоролошки работи и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство организираа група учесници од разни области – вклучително Агенцијата за поддршка и развој на земјоделството, организациите на земјоделци и граѓанските здруженија – за да ги…

Повеќе...

Подготвителен период за земјоделците и претпријатијата да се припремат за аплицирање за средства по ИПАРД 2 програмата

Подготвителен период за земјоделците и претпријатијата да се припремат за аплицирање за средства по ИПАРД 2 програмата

Владата на Република Македонија и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известуваат сите заинтересирани правни и физички лица дека во првата половина на месец ноември 2018 година ќе се објави Јавен повик за доставување на барања за користење на финансиски средства од петтата компонента на Инструментот за претпристапна помош за рурален развој на Европската Унија (ИПАРД Програма за периодот 2014-2020 година). Целта на ИПАРД Програмата 2014-2020 е преку содветни мерки за…

Повеќе...

Навремени информации за времето од корист за македонските земјоделци

Навремени информации за времето од корист за македонските земјоделци

26 септември 2018, Скопје– Екстремните временски појави претставуваат сериозна опасност за земјоделството и руралната економија,поради што македонската Влада ја препознава важноста на редовното информирање и системитезарано предупредување за заштита на земјоделието од климатските промени. На денешната работилница во Градско, ФАО, Управата за хидрометеоролошки работи и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство вклучително Агенцијата за поддршка и развој на земјоделството, организациите на земјоделци и граѓанските здруженија – за да ги претстават достигнувањата и да ги идентификуваат…

Повеќе...

Земјоделците ги добија првите пари од ИПАРД два програмата

Земјоделците ги добија првите пари од ИПАРД два програмата

Исплатени се парите од првите 10 догоори од ИПАРД 2 програмата во вредност од 26.000 евра. Платежната агенција со земјоделците во првиот оглас од оваа програма потпиша околу 900 договори во вредност од 15,5 милиони евра, од кои 11,7 милиони се од европските фондови. -Ова покажува дека со здружени сили со посветеност со јакнење на капацитетите на Платежната агенција со оваа евроатлантска енергија, со превземање на сите активности за забрзување на постапките и за овoј…

Повеќе...

Земјоделците бараат полесни процедури за аплицирање за парите од ИПАРД

Земјоделците бараат полесни процедури за аплицирање за парите од ИПАРД

Земјоделците бараат олеснувања при аплицирањето за ЕУ фонфовите и помош од страна на надлежните органи при доставувањето на документите. Велат дека голем број земјоделци ги немаат искористенио овие фондови од причина што не знаат како се аплицира или пак е потребно собирање на огромна документација, за кое што тие немаат време. „Да нема многу трчање во однос на документите бидејќи голем дел на земјоделци не поддаваат апликации бидејќи имаат траума од тоа дали документите ќе…

Повеќе...

Николовски: И оваа година се фокусираме на младите земјоделци, од денеска ќе можат да конкурираат за финансиска поддршка од неповратни 10.000 евра

Николовски: И оваа година се фокусираме на младите земјоделци, од денеска ќе можат да конкурираат за финансиска поддршка од неповратни 10.000 евра

Младите земјоделци до 40 години од денеска  ќе можат да конкурираат за финансиска поддршка од неповратни 10.000 евра за инвестиции во опрема за преработка на земјоделски производи и производи од животинско потекло, и  отворање на сопствен агробизнис, порача министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, кој што денеска е на средби со граѓани во кавадаречкиот регион. Министерот Николовски посочи дека мерката е преку Програмата за рурален развој за 2018, и оваа година има промени…

Повеќе...

До кога на земјоделците ќе им пропаѓа родот?

До кога на земјоделците ќе им пропаѓа родот?

Во текот на изминативе месеци честопати бевме сведоци за проблемите со пласманот на земјоделските продукти, како и на фактот дека некои од нив завршуваа во реките, на депонии или на улиците наместо на нечија трпеза. Во Македонија речиси секоја година се јавуваат слични проблеми, земјоделците бидејќи не се во можност да го продадат родот го фрлаат, а некои од нив се одлучуваат да го дадат по екстремно ниски цени колку да се намалат трошоците. Причините…

Повеќе...

Земјоделците почнаа да си ги осигуруваат посевите

Земјоделците почнаа да си ги осигуруваат посевите

Раст од 60 отсто на земјоделското осигурување од почетокот на годината. Земјоделците кои во изминатите години многу ретко ги осигуруваа своите посеви од временски непогоди, веќе почнаа да купуваат полиси за осигурување. После големиот пад на земјоделското осигурување во 2016 и 2017 година, бројките на Агенцијата за супервизија на осигурувањето (АСО) во првата половина од годинава покажуваат драстичен раст. Според АСО, иако државата изминатите години директно ги обештетуваше земјоделците чии посеви беа уништени од невреме,…

Повеќе...

Гасоводот ги загрижи и земјоделците

Гасоводот ги загрижи и земјоделците

Гасоводот што ќе минува низ Пелагониското поле, сериозно ги загрижува земјоделците, бидејќи привремената експропријација ќе им донесе штети. Ем ќе изгубат добар дел од нивите, ем ќе добијат минимална надокнада со цени кои што се смешни. Денеска, на оваа тема следеше реакција од Сојузот на земјоделците на Македонија. Цената што се нуди за експропријација е различна, од прва до шеста или седма класа и се зема некдае од 23 денари по квадрат, што е смешно….

Повеќе...

“Прилепските земјоделци го очекуваат целосното обештетување од 3 милиони евра??

“Прилепските земјоделци го очекуваат целосното обештетување од 3 милиони евра??

Штетата од невремето што на 23 јули годинава ги погоди прилепските села Мало и Големо Коњари, Галичани, Кадино село и реонот на градската населба Варош е проценета на износ од 184.609.144 денари (околу три милиона евра), се наведува во извештајот што го поднесе Комисијата за процена на штети до прилепскиот општински совет, а советниците го прифатија. Од поднесените 1.315 барања на земјоделците, од Комисијата биле прифатени 1263 барања, а земјоделците од овие населени места во…

Повеќе...
1 2 3 14