ЛАВАНДА

ЛАВАНДА

Лавандата е ароматично и лековито диворастечко растение. Ова растение, може да се одгледува на нашите полиња бидејќи нема многу големи барања по однос на почвата. Успева скоро на сите типови почва кои содржат доволно варовник. Расте и на многу сиромашни и каменити почви. Не и одговара само влажна и кисела почва. Како топлољубиво растение има големи потреби од топлина, а особено светлина. Посебна важност за квалитетот на етеричното масло има надморската висина. Се препорачува да…

Повеќе...

ЛАВАНДА

ЛАВАНДА

Лавандата е ароматично и лековито диворастечко растение. Ова растение, може да се одгледува на нашите полиња бидејќи нема многу големи барања по однос на почвата. Успева скоро на сите типови почва кои содржат доволно варовник. Расте и на многу сиромашни и каменити почви. Не и одговара само влажна и кисела почва. Како топлољубиво растение има големи потреби од топлина, а особено светлина. Посебна важност за квалитетот на етеричното масло има надморската висина. Се препорачува да…

Повеќе...

КАВАДАРЧАНИ САДАТ ЛАВАНДА: Со колку садници и колку пари може да се стартува овој бизнис?

КАВАДАРЧАНИ САДАТ ЛАВАНДА: Со колку садници и колку пари може да се стартува овој бизнис?

  Семејството на Цветанка Колева од Кавадарци се одлучило да си ја проба среќата со одгледување на лаванда, култура која е реткост на македонските полиња. Засега нивниот насад е скромен, но доколку успеат и доколку имаат профит, ќе ги зголемат површините засадени со лаванда. Поседуваат 12 хектари  обработлива површина која се наоѓа во атарот на селото  Горниково, на 13 км јужно од  Кавадарци  и на 720 метри надморска височина. „Почвата е каменлива и со плиток…

Повеќе...