Седум иновативни машини кои ја забрзуваат бербата на овошјето и зеленчукот

Седум иновативни машини кои ја забрзуваат бербата на овошјето и зеленчукот

Во недостаток на работна сила за берба, сортирање како и за другите процеси при обработката на овошјето и зеленчукот, направени се машини, кои помагаат во истите. Ви претставуваме седум машини со кои бербата станува лесна и брза. Agrobot за берба на јагоди – 24 „раце“ на овој робот со помош на камера ја собираат секоја поединечна јагода и ја подготвуваат во сандаци. Јагодата ја собираат врз основа на нејзиниот облик и боја. Оваа машина може…

Повеќе...

Флора Фреш нов бренд на македонското поднебје

Флора Фреш нов бренд на македонското поднебје

  Јаболка, круши и цреши е асортиманот што се произведува  во фирмата Флора Фреш. Станува збор за нов бренд на производи кои што допрва ќе се најдат на македонскиот пазар. Фирмата Флора Фреш е  грчка фирма, формирана од таткото и син Тахмаѕидис. Лоцирана е во атарот на с. Цапари,  општина Битола. Релативно нова фирма која со оваа дејност се занимава веќе пет години. Почетоците на на бизнисот на Тахмаѕидис  на овие простори се поврзани со…

Повеќе...

Поради увоз на овошје од ЕУ и продавање во Русија под истрага 80 луѓе во Србија

Поради увоз на овошје од ЕУ и продавање во Русија под истрага 80 луѓе во Србија

Српската полиција уапси 36 луѓе од кои 12 остануваат во притвор заради соменвање дека учествувале во забранет реекспорт на земјоделски производи од Европската унија во Русија. Во соопштение на Обвинителството се нагласува дека за тој случај се поднесени 80 кривични пријави. „Поради тоа е покрената истрага против сите 80 луѓе осомничени за учествување во недозволен реекспорт на земјоделски производи како и за перење пари“. Од 36 уапсени по сослушување предложен е притвор за 12 луѓе…

Повеќе...

УСПЕШНО СУЗБИВАЊЕ НА ЦРВЕНИОТ ПАЈАК НА ОВОШЈЕТО

УСПЕШНО СУЗБИВАЊЕ НА ЦРВЕНИОТ ПАЈАК НА ОВОШЈЕТО

Многу опасен штетник кој главно ги напаѓа насадите со јаболка, праски и нектарини. Брзо се размножува и може да предизвика голема штета. Еве неколку совети како да се борите против него. Црвениот пајак на овошјето (Panonychus ulmi) е еден од најопасните штетници во насадите со јаболка, праски и нектарини. Исто така, напаѓа и другите видови овошје. Според зборовите на дипломираниот инжинер за земјоделство, Бојан Мијатовиќ, тој штетник, оваа сезона се појавил во голем број, а…

Повеќе...

Идеално овошје и зеленчук кое го има во јуни

Идеално овошје и зеленчук кое го има во јуни

Сезоната на свежо овошје и зеленчук е во ек, а пазарите се секој ден се пошарени и преполни со сочни плодови. Не го пропуштајте овој период на витамински бомби и дознајте кои производи се идеални за употреба во јуни. Цреши Преполни се со антиоксиданси, а имаат многу малу калории. Одличен избор за јуни – единствениот месец во кој созреваат. Заради своите нутриенти кои ги содржат, црешите ни помагаат да ја победиме несоницата и го штитат…

Повеќе...

Европските собирачи на овошје ја избегнуваат Британија

Европските собирачи на овошје ја избегнуваат Британија

Агенциите за регрутирање на персонал предупредуваат дека не можат да го обезбедат потребниот број на работници што ги бараат британските фарми за да го собираат овошјето и зеленчукот, објави „ВВС“. Повеќе од половина од ангажираните фирми не успеаја да најдат работа сила дури и за време на традиционално „поспокојните“ први месеци од годината, соопшти Британската асоцијација на работодавачи. Според Сојузот на национални фармери на Велика Британија во минатата година, бројот на сезонски работници што доаѓаа…

Повеќе...

Овошка од која месечно може да се заработат 300 евра

Овошка од која месечно може да се заработат 300 евра

Ако засадите јагоди, род ќе имате уште првата година, а парите кои сте ги вложиле ќе ви се вратат трикратно. Нема друга овошка која за толку кратко време и со мали вложувања носи добра заработка и затоа граѓаните се одлучуваат за овој бизнис. Почетниците не треба да земаат големи површини, затоа што еден хектар е доволен за првата година. Јаков Томиќ од Суботица веќе 18 години се занимава со оваа работа, и вели дека ако…

Повеќе...

ПАЗАР ИЛИ МАРКЕТ: Од каде купувате овошје и зеленчук?

ПАЗАР ИЛИ МАРКЕТ: Од каде купувате овошје и зеленчук?

Со зголемување на трендот на пазарување во маркетите па и на овошје и зеленчук, се намалува ли потошувачката на зелените пазари? Од каде набавуваат граѓаните овошје и зеленчук, на пазар или во маркет? -Поквалитетно е во продавница и можам да купам со картица, вели Богдан од Аеродром. -Во маркетите сам можеш да си бираш, додека на пазариве продавачите ти ставаат, вели Милена од  Центар. -На пазар се тазе роботите, во маркетите некогаш не ги зачистуваат,…

Повеќе...

ВЕШТИ РАЦЕ И ЖИВОТ НА СЕЛО: Дневно заработете и по 100 евра

ВЕШТИ РАЦЕ И ЖИВОТ НА СЕЛО: Дневно заработете и по 100 евра

Производството на калемени винови лози, овошје или цвеќе може да биде бизнис кој носи пари. Во околината на Трстеник многу семејства живеат од овие дејности. Дури 85 проценти од производството се извезува во Источна Европа и Русија. „Ако коцките се сложат, може многу добро да се живее. Годишно произведуваме 100.000 калемови од лоза, и околу 400.000 овошни садници“ – вели Жарко Брзаковиќ. Како што објаснува ако почнете да се занимавате со оваа работа, на еден…

Повеќе...

Во време на субвенции-пад кај сите посеви и овошје и намалување на земјоделските површини

Во време на субвенции-пад кај сите посеви и овошје и намалување на земјоделските површини

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2017 година, во споредба со 2016, земјоделските површини се намалени за 0,1 %. Кај обработливата површина зголемување е забележано кај овоштарниците за 2,5 %, кај лозјата за 0,4 % и кај ливадите за 0,8 %. Намалување е забележано кај ораниците и бавчите и кај пасиштата за 0,2 %. Во 2017 година, во споредба со 2016, производството бележи намалување кај сите посеви и овошје наведени во соопштението.  …

Повеќе...

Овоштарство – календар за месец Март

Овоштарство – календар за месец Март

При поволни услови и позитивна температура на воздухот да се изврши отстранување и горење на мумифицирани овошни плодови останати од минатата година, затоа што во нив презимуваат некои форми на габни болести. Исто така ако има суви гранки се сечат до здравото ткиво, се изнесуваат надвор од насадот и се горат. Направените рани се премачкуваат со заштитна материја или со мрсна боја. Се спроведува зимско прскање против зимските форми на штетници, габни и бактериски болести….

Повеќе...

Потребен минимум за субвенции во овоштарството е 0,2 хектари

Потребен минимум за субвенции во овоштарството е 0,2 хектари

Корисници на субвенциите во овоштарството се земјоделските стопанства кои имаат насадени површини од минимум 0,2 хектари. Највисоки се директните плаќања за јагоди одгледувани во контролирани услови кои изнесува 99.000 денари по хектар. По 33.000 денари следуваат за другите видови овошје, а за површини од 1 до 5 хектари поддршката е 39.600 денари за хектар. Помала субвенција ќе добиваат одгледувачите на дуњи, мушмули, калинка, смоква, бадем и лешник од 25 до 30.000 денари во зависност од…

Повеќе...

Субвенции во овоштарството

Субвенции во овоштарството

Овоштарите субвенциите ги добиваат по 3 основи. Парите се наменети за одржување на овоштарниците, за предаденото овошје во домашните преработувачки капацитети и за подигнување на насади со нови сорти. Корисници на субвенциите во овоштарството се земјоделските стопанства кои имаат насадени површини од минимум 0,2 хектари. Највисоки се директните плаќања за јагоди одгледувани во контролирани услови кои изнесува 99.000 денари по хектар. По 33.000 денари следуваат за другите видови овошје, а за површини од 1 до…

Повеќе...

До 28 Февруари пријавување за нови овошни и лозови насади, и стока

До 28 Февруари пријавување за нови овошни и лозови насади, и стока

Подигнување на нови лозови и овошни насади, набавка на добиток, механизација, системи за наводнување и поддршка на младите земјоделци се мерките кои и оваа година ќе се ко-финансираат преку програмата за рурален развој. Покрај зголемувањето на конкурентноста на земјоделските стопанства се обезбедува и финансиска помош за изградба на нови локални патишта, водоводи и инфраструктурата во руралните подрачја. Преку оваа програма ќе се субвенционираат и 50 проценти од банкарските камати за земјоделските кредити. Краен рок за…

Повеќе...

ПЛАМЕНИЦА НА ОВОШКИТЕ

ПЛАМЕНИЦА НА ОВОШКИТЕ

предлог мерки за заштита на овошките од паразитот ERWINIA AMYLOVORA (BURILL) WINSLOW and SMIT. причинителот на бактериска пламеница   Одгледувачите на овошни растенија постојано и внимателно ја пратат состојбата на овошките во овошните насади, посебно при потерувањето на леторастите, цутењето и во текот на вегетацијата. Доколку се констатира непотерување на одредени ветки или папки може да се претпостави дека тоа е последица на бактериската пламеница. Во таков случај таквите ветки и папки да се обрежат,…

Повеќе...

Слаба продажба на овошје и зеленчук за Нова Година

Слаба продажба на овошје и зеленчук за Нова Година

Ниту гласна реклама на производите не помага продавачите на „Бит Пазар“ да ја зголемат потрошувачката на зеленчук и овошје. Продавачите велат, воопшто не се чувствува дека вечерва е дочекот на Новата Година. Иако цените се ефтини, купувачи речиси и да нема. Дел од продавачите велат дека од година во година е се полошо. „Со плати и пензии од 12 илјади не може да купуваш се, и да ти останат пари за сметки.“ „Пред десет години…

Повеќе...

Пријавување субвенции за предадено овошје и зеленчук

Пријавување субвенции за предадено овошје и зеленчук

Тече рокот за пријавување субвенции за предадено овошје и зеленчук во преработувачките капацитети. Финансиската поддршка за овоштарите и градинарите изнесува од 1,5 до шест денари за килограм во зависност од видот на производството.

Повеќе...

Кои производи ќе бидат главни во регионот во текот на следните пет години?

Кои производи ќе бидат главни во регионот во текот на следните пет години?

Србија Fruitnet медиуми  со задоволство  го објавува лансирањето на настанот Fruitnet форум за Југоисточна Европа, прв во новата серија на настани за дискусија и да се воспостават деловни контакти наменети и за промовирање на интерес, инвестиции и иновации во нови и растечки области на бизнисот во областа на свежи производи. Fruitnet Форум за Југоисточна Европа, што се одржува во Белград,  ќе се фокусира на  силен потенцијал за развој и раст на индустријата на свежо овошје…

Повеќе...

Зајакнете го имунитетот со правилна храна

Зајакнете го имунитетот со правилна храна

Јогуртот комбинирајте го со овесни снегулки, кои содржат бета – глукан, антиоксидативно соединение кое ја намалува веројатноста да се разболите од грип. Сигурно сте слушнале колку е здрав белиот лук, па трудете се да го консумирате. Есента е вистинско време да ја зачините вашата салата со бел лук.

Повеќе...

Мушмула

Мушмула

Мушмулата може да се одгледува и до 1000 метри надморска височина, но најдобрите резултати дава доколку се одгледува на 700 метри. И погодуваат сончеви и подрачја кој што се добро проветрени. Отпорна е на ниски температури, па без големи оштетувања може да ги поднеси температурите и до -30 степени Целзиусови.

Повеќе...

Ова е најдобрoто овошје за Ноември

Ова е најдобрoто овошје за Ноември

Сезонски храна е храна која расте во природни услови. Затоа е најздрава, највкуснота и најевтина. Сите експерти во светот се согласуваат со тоа дека треба колку што е можно повеќе да консумираат сезонски намирници, бидејќи така промовираме здравје, а исто така уживаме во богатиот вкус и да заштедиме пари. Јаболка Сезона за јаболка сега е на својот врв. Тие сега се најздрави и највкусни. Тие содржат многу малку заситени масти, холестерол и натриум. Еден добар…

Повеќе...
1 2 3