Преку везење пиперки до економско и социјално зајакнување на жените во Радовишко

Преку везење пиперки до економско и социјално зајакнување на жените во Радовишко

  Жени, чијашто просечна возраст е 73 години, кои целиот живот се занимавале со земјоделство, немаат ниту еден ден работен стаж, ниту, пак, сигурност во пензионерските денови. Немаат имот на свое име и зависат од тоа што ќе им го обезбеди семејството. Социјалното претпријатие „Виножито“ го решава токму овој предизвик – економско, но и социјално засилување на овие жени, со тоа што ги ангажира за преработка и за дехидрација на земјоделски производи со акцент на…

Повеќе...

Косово утре ќе одлучи дали ги сака македонските домати и пиперки

Косово утре ќе одлучи дали ги сака македонските домати и пиперки

Косово во текот на следната недела комплетно ќе ја повлече одлуката за зголемените царини. Според неофицијалните информации, одлуката ќе биде повлечена во вторник, за кога во Косово е закажана владина седница На следната седница на косовската влада закажана за вторник се очекува да биде повлечена одлуката за зголемените царини за увоз на македонските производи. Косово пред десетина дена ги зголеми за 30 насто царините на 21 земјоделски производи со објаснување дека со тоа им помага…

Повеќе...

Невремето во прилепско целосно уништени над 300 хектари со тутун пиперки и житни култури

Невремето во прилепско целосно уништени над 300 хектари со тутун пиперки и житни култури

Над 300 хектари засадени претежно со тутун, пиперки и житни култури се 100% уништени во атарите на прилепските села Мало и Големо Коњари во силното невреме кое попладнево го погоди овој регион. Страшо Ацески од Мало Коњари вели дека целосно уништени му биле 30 декари под тутун, живее само од тутунопроизводство. „Во мојот живот прв пат вакво невреме има, со ваков град, со олку штета. 15-20 минути сето беше со град, град поголем и од…

Повеќе...

ПЕГАВОСТ НА ПЛОДОВИТЕ НА ДОМАТИТЕ И ПИПЕРКИТЕ – ЗОШТО СЕ ПОЈАВУВА И КАКО ТРЕБА ДА СЕ ТРЕТИРА?

ПЕГАВОСТ  НА ПЛОДОВИТЕ НА ДОМАТИТЕ  И  ПИПЕРКИТЕ – ЗОШТО СЕ ПОЈАВУВА И КАКО ТРЕБА ДА СЕ ТРЕТИРА?

Со доаѓањето на топлите денови се почести се ситуациите на терен, каде што забележлива е појава на црно – смеѓи пеги на плодовите на доматите и пиперките. Пегите на плодовите од овие култури, настануваат од повеќе причини и претставуваат голем проблем за сопственикот, поради што и соодветно треба да се третираат. Ваквите плодови немаат пазарна вредност и истите треба да се отстрануваат, поради што се намалува приносот. За да се реши овој проблем, прво треба…

Повеќе...

Пиперките скапуваат, откуп нема, земјоделците револтирани

Пиперките скапуваат, откуп нема, земјоделците револтирани

За над шест илјади тони пиперки, нема обезбедено откуп. Земјоделците трпат огромни штети. Третина од вкупната реколта во прилепско стојат по нивите и дворовите на земјоделците, а ако не се обезбеди итен организиран откуп, родот ќе скапи. Земјоделците трпат огромни штети, секое семејство брои по 2-3 000 евра загуби, зашто прекинал интересот на откупувачите во Бугарија и Романија, каде пиперките ги продавале за многу ниски цени. „Имав околу 30 тони пиперки, 20 тона се продадоа, имам…

Повеќе...

Украдени 30 тегли ајвар во Кавадарци

Украдени 30 тегли ајвар во Кавадарци

Покрај ајварот, во неколку други кражби станувало збор за украдено веќе набрано грозје од нивите кое стоело во вреќи по редовите, а во повеќето од случаите крадците сами си береле туѓо производство тешко од 150 до две илјади килограми.

Повеќе...

Купете си порано пипер, оти ќе останете без ајвар

Купете си порано пипер, оти ќе останете без ајвар

Топлотниот бран кој ја зафати Македонија во јули и во август значително го намали производството на “куртовска капија” и предизвика големи оштетувања кај оваа култура на отворено. Штетите се движат од 50 до 100 отсто, под пластеници штетите се движат до 50 отсто и имаме трет турнус, тој се бере во ноември, под дупли најлон е па од од него очекуваме нешто подобри резултати. Неповолните временски услови и екстремно високите температури го намалија родот и…

Повеќе...

Струмица: Жештините и киселиот дожд го изедоа ајварот

Струмица: Жештините и киселиот дожд го изедоа ајварот

Пиперките буквално се изгорени, а оние земјоделци кои ја произведуваат под пластеници можат да се надеваат на добра откупна цена. Осумдесет отсто од посевите засеани со пиперка ајварка се уништени, а причината за тоа според познавачите, е топлото и сушно лето надополнето со неодамнешниот кисел дожд. Според д-р Ристо Вучков, стручњак за заштита на растенијата, годинашниов оптимизам од зголемените површини под пиперката од сортата „куртовска капија“ и зголеменото побарување за неа од европските пазари, во…

Повеќе...

Бугарија запрела пратки на турските лимони и пиперки со пестициди, турското овошје и зеленчук кај нас се исправни

Бугарија запрела пратки на турските лимони и пиперки со пестициди, турското овошје и зеленчук кај нас се исправни

          Царинските служби на Бугарија стопирале на границата пет пратки со овошје и зеленчук од Турција опасни за здравјето на луѓето. Според нивните медиуми, станува збор за лимони и зелени пиперки, но и сушени кајсии. Две пратки се зелени пиперки кои ја надминуваат содржината на инсектицидот хлорпирифос, а една е со висока содржина на акринатрин. Во нашиот државен Инспекторат за земјоделство велат дека земени се мостри за испитување од турското овошје…

Повеќе...

Во Kорешница братски живеат од црвеното злато

Во Kорешница братски живеат од црвеното злато

Изобилство од црвено злато, напластено како песочна дина, вака ни заличи црвениот пипер распослан околу малата семејна мелница на семејството Милошевиќ во демиркапиското село Kорешница. Мелат пипер за сопствени потреби и за своите најблиски роднини и пријатели. Таму деновиве поминавме прекрасни мигови со луѓето што храната што ја јадат во најголем дел самите ја произведуваат на што може да им позавидат многумина како во градовите така и во селата. Брачниот пар Гордана и Десимир Милошевиќ…

Повеќе...

На соларните полиња ќе се одгледуваат домати и пиперки

На соларните полиња ќе се одгледуваат домати и пиперки

Станува збор за нов експеримент, кој има за цел да утврди кои земјоделски култури можат да се одгледуваат добро во просторот меѓу редовите соларни панели. Во моментов компанијата, која се залага за иновативни решенија под заеднички проект „Оаза“, и универзитетските научници тестира одгледување на домати и пиперки на терен со соларни панели.

Повеќе...

Грците прават зимници со македонски пиперки

Грците прават зимници со македонски пиперки

Пиперки ајварки, па и готови тегли со македонска зимница, пред се ајвар, лутеница, домата, патуваат преку граница до грчките трпези. Зеленчук за подготовка на овие македонски специјалитети, па и тегли со зимница подготвени во домашни услови, како локум купуваат грчките државјани на битолскиот пазар и на тезгите во пограничните битолски села Бистрица, Егри и Кравари.

Повеќе...

Мелат пиперки со бормашина, мешаат ајвар со мотор од машина за перење

Мелат пиперки со бормашина, мешаат ајвар со мотор од машина за перење

До полесна подготовка на ајвар и со мотор од машина за перење или со моторче од бришачи на камионска шофершајбна, а има и такви кои за мелење на пиперките користат бормашини, изуми кои почнуваат да ги користат поединци за да си ја олеснат работата. Ова се само некои од изумите со кои целта е мачниот за подготовка, но вкусен специјалитет, да се приготви за што е можно пократко време.

Повеќе...

Сто тони ајварка дневно се продаваат на црно

Сто тони ајварка дневно се продаваат на црно

Дивите препродавачи пиперките ги купуваат директно од нивите во Струмица, и за ситни пари го препродаваат во Скопје. “Заработувачката ни е мала. Ајварката ја купуваме за 12, а ја продаваме за 20 денари по килограм. Имаме и транспортни трошоци, но од нешто мора да се живее”, велат дивите трговци.

Повеќе...

Нормализиран откупот на „куртовска капија“

Нормализиран откупот на „куртовска капија“

Се нормализира откупот на „куртовска капија“, кој годинава почна речиси два месеца порано, велат од Сојузот на земјоделците. Топлото време го забрза зреењето на родот на годинешната реколта, која стигна до откупувачите и конзервната инустрија веќе од почетокот на август. Проблем создаваат и залихите од пиперките.

Повеќе...

Производството и пласманот на ајварка и јабучар не се загрозени

Производството и пласманот на ајварка и јабучар не се загрозени

Нивниот пласман не е загрозен бидејќи доматите и пиперките што Македонија ги извезува се произведуваат само од европски сертифицирани семења, а ајварката и јабучарот се од македонски афтохтон семенски материјал.

Повеќе...

„Ајварката“ и другите домашни сорти треба да бидат одобрени во Бугарија, Романија или Хрватска

„Ајварката“ и другите домашни сорти треба да бидат одобрени во Бугарија, Романија или Хрватска

Управата за семе и саден материјал ги известува сите фирми што сакаат да ги запишат сортите во национална сортна листа или Европскиот заеднички каталог на сорти да ги испитаат сортите во поглед на различноста, еднообразноста и стабилноста. Ова практично значи да го добијат ДУС-сертификатот во овластена институција од страна на УПОВ и СПВО – меѓународни организации, во која било држава на ЕУ.

Повеќе...

Европа забранува увоз и производство на „јабучарот“ и на „ајварката“

Европа забранува увоз и производство на „јабучарот“ и на „ајварката“

Производителите на семенски материјал се во паника и велат дека на овој начин трајно ќе се изгубат македонските сорти, а за да садат земјоделците, семињата ќе мора да се увезуваат од странство. Земјоделците, пак, во најголем дел не знаат за новите прописи и велат дека ова само ќе значи дека во иднина освен „пластични домати“ ќе јадеме и јагоди и пиперки кои нема да имаат ниту мирис ниту вкус кој досега беше препознатлив за македонските сорти.

Повеќе...

Лимоните, кајсиите и пиперките од Турција под засилена контрола

Лимоните, кајсиите и пиперките од Турција под засилена контрола

Светските нутриционисти предупредуваат дека пестицидите и хербицидите со тешките метали се отрови што предизвикуваат тешки оштетувања на црниот дроб и бубрезите и оти ако долго се користи ваква храна, последиците многу често се фатални.

Повеќе...

Забрана за увоз на српски малини заразени со вирус и турски пиперки со пестициди

Забрана за увоз на српски малини заразени со вирус и турски пиперки со пестициди

Вирусно заразени малини од Србија, остатоци од пестициди во пиперки од Турција, афлатоксини во фастаци од Америка, сулфити во суви кајсии од Турција, салмонела во кикиритки од Kина. Агенцијата за храна донесе забрана за увоз на овие производи и дополнителни контроли на граничните премини.

Повеќе...