Дали овие луѓе прскаат со отров во рибата која ја јадете?

Дали овие луѓе прскаат со отров во рибата која ја јадете?

Дали овие луѓе прскаат со отров во рибата која ја јадете? Оваа снимка е снимена на фарма во Норвешка, која е вториот најголем износвник на риба. Активистите велат дека употребата на токсични пестициди е честа пракса таму. „Ова е катастрофа. Со 2 милиони риби во фарма како оваа мора да се штитат со рибите во случај на болести, па затоа тие се третираат со антибиотици“, вели еден од активистите. Kултивирано одгледување на атлантскиот лосос во…

Повеќе...

Вино во комбинација со различни видови на храна

Вино во комбинација со различни видови на храна

Кога станува збор за слатки јадења или десерти вистинскиот избор се полуслатките, слатките вина или ликерските вина. Денеска кога чоколадата е многу актуелна, десертите на база на чоколадо совршено одат со потешко црно вино.

Повеќе...

Македонски производи од риба на грчкиот пазар

Македонски производи од риба на грчкиот пазар

Реализиран е првиот извоз на производи од риба на пазарот на соседна Грција, откако во септември годинава Република Македонија беше ставена на листата земји чии објекти се одобрени за извоз на ваков тип производи на пазарот во Европската унија.

Повеќе...

Велешанец улови риба тешка 18,3 кг

Велешанец улови риба тешка 18,3 кг

Бидејќи за дел од риболовците не беше јасно како амур во Вардар, оти него го има во езерата, Горан додава дека пред некоја година, риболовното друштво од Велес пуштило подмладок од оваа риба во реката, па затоа и не е изненадување што тој фатил токму од овој вид риба.

Повеќе...

Португалците јадат 57 килограми риба годишно, Македонците со 6 килограми се втори на Балканот

Португалците јадат 57 килограми риба годишно, Македонците со 6 килограми се втори на Балканот

Најмногу риба се јаде во Португалија – 56,8 килограми од лице, а Бугарија е на едно од последните места на потрошувачка на морска храна. Македонците, пак, се далеку под европскиот просек, но слични со Бугарите и Црногорците, кои јадат околу 6 килограми риба годишно на човек.

Повеќе...