Природен заштитник од болести кај телињата

Природен заштитник од болести кај телињата

Телињата на свет доаѓаат без антитела за отпорност од причинители на болеста, односно потполно незаштитено. Новороденчињата нив мора да ги внесат во целост со колострумот. Колострумот воспоставува пасивен имунитет, а личен имунитет кај телињата се развива полека, со старост од три до пет недели.

Повеќе...

П О Д М Л А Д О К

П О Д М Л А Д О К

  10 Препораки за одгледување на добар подмладок Употребувајте тестиран бик Оптимална хигиена во текот на телењето пара туберкулоза првите 7 дена одделени од телиња 8 до 15 дена стари Хранење со колострум 4 пати 1,5 литри колострум Замената за млеко подобра од млекото Свежиот воздух важен за добар развој добра вентилација превенција од респираторни инфекции Хранењето помеѓу 3 и 10 месеци е многу критично !! 900 грама прираст дневно Водете грижа за животните со…

Повеќе...

П О Д М Л А Д О К 10 Препораки за одгледување на добар подмладок

П О Д М Л А Д О К   10 Препораки за одгледување на добар подмладок

  Употребувајте тестиран бик Оптимална хигиена во текот на телењето пара туберкулоза првите 7 дена одделени од телиња 8 до 15 дена стари Хранење со колострум 4 пати 1,5 литри колострум Замената за млеко подобра од млекото Свежиот воздух важен за добар развој добра вентилација превенција од респираторни инфекции Хранењето помеѓу 3 и 10 месеци е многу критично !! 900 грама прираст дневно Водете грижа за животните со преголема кондиција не хранете ги со пченкина…

Повеќе...

Одгледување на телиња

Одгледување на телиња

Неколку важни точки: Новородените телиња чувајте ги на чисто, суво место одделно од другите крави. Молзете ги кравите одма после отелувањето и хранете ги телињата со 1-1.5 л колострум одма после раѓањето. Хранете ги со колку што можете повеќе колострум во првите 1-3 после раѓањето (3-4 пати дневно со 1-1.5 л) така да телињата добијат колку што може повеќе антибиотик. Од 3 до 7 ден: наутро и навечер 1.5 литри млеко од кравата. Ако ги…

Повеќе...

Крава роди три телиња во неготинско Дуброво

Крава роди три телиња во неготинско Дуброво

Животните кои веднаш ги освоија симпатиите на сите, добија имиња според оние кои учествувале во породувањето. Бета, Коле и Таки. Предлогот бил токму на Елизабета Додева од соседното село Војшанци, која исклучиво работи со телињата на фармата.

Повеќе...