fbpx
ВестиСовети

П О Д М Л А Д О К

telinja

 

10 Препораки за одгледување на добар подмладок

  • Употребувајте тестиран бик

  • Оптимална хигиена во текот на телењето

  • пара туберкулоза

  • првите 7 дена одделени од телиња 8 до 15 дена стари

  • Хранење со колострум

  • 4 пати 1,5 литри колострум

  • Замената за млеко подобра од млекото

  • Свежиот воздух важен за добар развој

  • добра вентилација

  • превенција од респираторни инфекции

  • Хранењето помеѓу 3 и 10 месеци е многу критично !!

  • 900 грама прираст дневно

  • Водете грижа за животните со преголема кондиција

  • не хранете ги со пченкина силажа

  • Првото осеменување кога имаат телесна тежина од околу 370 кгр

  • висина 133 см

  • Употребувајте специјално означен графикон

  • Тежина после телење 560 кгр

  • возрасна крава 675 кгр

   Петар Трајковски, Советник во АПРЗ

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close