Најмалку 200 евра месечно за храна – на трпезата се повеќе леб а се помалку месо

Најмалку 200 евра месечно за храна – на трпезата се повеќе леб а се помалку месо

Се повеќе леб и компир, се помалку месо и риба. Вака изгледа трпезата во Македонија. Државната статистика измери раст на трошоците за живот од 1.5% и на цените на мало од 2.6% за една година. Македонска трпеза: многу леб, малку месо На македонската трпеза има се повеќе леб и компир а се помалку месо и риба. Ова го потврдуваат податоците на Државната статистика според кои секоја година расте потрошувачката на житарките и тестенините за сметка…

Повеќе...

На трпезите ќе завршеле безмалку девет тони расипано месо и месни преработки

На трпезите ќе завршеле безмалку девет  тони расипано месо и месни преработки

Од лани досега во Македонија се уништени вкупно 8,7 тонi небезбедна храна, во најголем дел месо и преработки од месо. Одговорните во Агенцијата за храна и ветеринарство, постапувајќи по претставки од потрошувачи, донеле 44 решенија, спровеле 19 едукации, наплатиле 12 казни и уништиле 1.039 килограми небезбедна храна. – Потрошувачите лани поднеле 316 претставки. Од нив, 144 биле основани, односно со потврдени наводи, а 172 биле неосновани. Најголем број од претставките (190) се однесува на храната…

Повеќе...

Божиќ се ближи, а цените на продуктите за богата трпеза традиционално растат до плафон

Божиќ се ближи, а цените на продуктите за богата трпеза традиционално растат до плафон

Традиционално и оваа година во пресрет на најголемиот христијански празник Божиќ, цените на производите на пазарите вртоглаво почнуваат да растат. Останаа уште неколку денови до големиот празник, пазарџиите веќе ги “напумпаа“ цените, а сабота е клучниот ден кога цените ќе бидат до плафон високи. За Бадник домаќинките ќе ја наполнат трпезата со посно гравче, риба, сарма, костени и овошје, а пак за Божиќ поголемиот дел од граѓаните ќе се омрсат со свинско и пилешко месо….

Повеќе...

Српското прасе конечно на европска трпеза

Српското прасе конечно на европска трпеза

Со помош на Европската Унија донирани се околу стотина илјади евра за набавка на 6 милиони дози на вакцини против чума и ветеринарните власти интезивно работат со фармерите за да се запази рокот. Доколку се реализира планираниот извоз Србија и производителите на свинско месо би заработиле стотина милиони евра во 2017-та.

Повеќе...