fbpx
Вести

Три категории за плаќање придонеси за земјоделците

Собранието вчера ги донесе измените на законите за придонеси од задолжително социјално осигурување и за пензиско и инвалидско осигурување.

Со измените се предлага одредбите од законите да почнат да се применуваат од 1 декември 2017 година. Со одредбите им се овозможува на индивидуалните земјоделци, кои ќе бидат класифицирани во три категории, да ги плаќаат придонесите по различни основици врз основа на остварениот приход на семејното земјоделско стопанство.

hightechtool

 

Кај првата и втората категорија законот пропишува основицата за плаќање на придонесите да изнесува 20 проценти од просечно исплатената плата објавена во јануари тековната година според податоците од Државниот завод за статистика. За носителите на семејните земјоделски стопанства од трета категорија, основицата ќе изнесува 50 проценти од просечно исплатената месечна плата по работник во РМ, појасни вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, образложувајќи ги измените на Законот за задолжително социјално осигурување.

Класификацијата на носителите на земјоделските стопанства, како што посочи Ставрески, е направена во зависност од остварениот приход.

2833

 

 

 

 

Пратениците го донесоа и Дополнетиот предлог на закон за вработување на странци со кој се уредуваат условите и начинот на кој можат да работат странците во државата, како и постапката за издавање на работни дозволи. Според законот, како што појасни заменик-министерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибраими, странците мора да поседуваат дозвола за работа и да им е регулиран престојот во државата, a квотите на дозволи за работа на странци ќе ги утврдува Владата на предлог на Министерството за труд и социјална политика и на Агенцијата за вработување.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close