fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиТоп вести

Трошоците на живот повисоки за 13, а цените на мало за 10.1 отсто во споредба со април лани

За скапотијата

Трошоците на животот во април 2023 година, во споредба со претходниот месец, се зголемени за 0. 7, а цените на мало за 1. 4 отсто.

Пораст на индексите на трошоците на животот во април 2023 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај цигарите за 8.1 %, свежиот и разладениот зеленчук, освен компирите и другите коренести плодови за 2. 0 %, месото за 1. 4 %, виното за 1. 2 %, кафето, чајот, какаото за 0.5 %, минералната вода, газираните пијалаци, соковите од овошје и зеленчук, жестоките пијалаци за 0. 4 %, рибата и морските плодови за 0. 2 %.

Во април, исто така, пораст на индексите на трошоците на животот е забележан и кај воздухопловниот патнички транспорт за 42. 4 %, туристичките аранжмани за 8. 4 %, парамедицинските услуги за 6.7 %, домашните миленици и сродните производи за 5. 4 %, услугите за рекреација и спорт за 3. 3 %, обувките за 2. 7 %, поправката на аудиовизуелната, фотографската и информатичката опрема за 2.4 %, игрите, играчките и хобијата за 2. 2 %, облеката, поправките и изнајмувањето обувки за 2. 1 %, поправката на апаратите за домаќинствата за 2. 0 %, другите лични предмети за 1.7 %, чистењето, поправката и изнајмувањето облека, велосипедите, фотографската и кинематографската опрема и оптичките инструменти за 1. 3 %, патниот патнички транспорт за 1. 1 %.

Кај информатичката опрема за обработка на податоците, услугите за сместување за има раст од 1. 0 %, фризерските салони и центрите за разубавување за 0.9 %, ткаенините за изработка на облека, големите електрични апарати за домаќинствата, големите алатки и опремата, рестораните, кафулињата и слично за 0.8 %, услугите за одржување и поправки на живеалиштето, мебелот и покуќнината за 0. 7 %, актуелните ренти исплатени од станари, стоматолошките услуги за 0.6 %, поправките на мебелот, покуќнината и покривките за подот за 0. 4 %, моторните возила, накитот, часовниците и рачните часовници за 0.3 %, домашните услуги и услугите за домаќинствата, опремата за спорт, кампирање и рекреација на отворено, другите услуги, неспоменати на друго место за 0. 2 %.

 

Намалување на индексите на трошоците на животот во април 2023 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај маслото и маснотиите за 6. 5 %, свежото и разладеното овошје за 3.2 %, млекото за 3. 4 %, сирењето и урдата, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи за 1. 5 %, лебот и житата, прехранбените производи, неспоменати на друго место за 0.4 % и пивото за 0. 3 %. Исто така, намалување на индексите на трошоците на животот е забележано и кај течните горива за домаќинствата за 4. 9 %, градините, растенијата и цвеќињата за 3.0 %, гасот за домаќинствата за 2. 9 %, малите алатки и останатите додатоци за 1. 3 %, другите апарати и производи за лична хигиена за 1. 2 %, текстилот за домаќинствата за 0. 8 %, книгите за 0.7 %, малите електрични апарати за домаќинствата за 0. 5 %, горивата и мазивата за сопствените превозни средства за 0. 4 %, опремата за прием, снимање и репродукција на звук и слики за 0. 3 %.

Извор: МИА

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close