fbpx
Вести

Успешна сезона за наводнување во Пелагонија

Јавното претпријатие „Стрежево“, годинава на пелагониските земјоделци им овозможи успешна сезона за наводнување која веќе привршува, со што, се очекува богата летнина која е во фаза на прибирање. Стрежевци, за само три години, успеаја ефикасноста на системот во наводнувањето на земјоделските површини да ја зголемат за околу 40 проценти.

uspeshna sezona za navodnuvanje vo pelagonija

– Оваа година наводнуваме повеќе од 7.000 ха, што во споредба со 2014 година кога започнавме со 4.500 ха е значителен пораст. Количината на вода што оваа година ја потрошивме е некаде околу 34 милиони м3 иземајќи предвид дека започнавме со 104 милиони м3 односно 85% исполнетост на акумулацијата, можеме да кажеме дека околу 70 милиони м3 колку што се останати, ќе бидат сосема доволни за да кажеме дека и во наредната година ќе немаме проблем за водоснабдување на земјоделците, на индустријата и на градот Битола – рече директорот на ЈП „Стрежево“ Марјан Геровски.
Бидејќи стрежевската акумулација со својот хридропотенцијал е во одлична кондиција, во оваа насока, ЈП „Стрежево“ вложува во реконструкција на цевководниот систем и детаљната мрежа за наводнување.
– Започнуваме со реконструкција на цевководите и планираме оваа година да вложиме некаде околу еден милион евра и полека полека, онаа задача што си ја поставивме за реконструирање на цевководите на оние две илјади ха кои што сега се вон систем заради децениски дефекти, до 2017 и 2018 година ќе ги имаме комплетно реконструирани – рече првиот човек на најголемиот  хидросистем во Државата.
Но, тука стрежевци не запираат. Во новачкиот дел за еден месец ќе стартува проширувањето на системот, а од идната година и во Могила, со што, стрежевските води ќе стасаат на неколку илјади хектари и на источната страна преку Црна река. Овој хидросистем кој е најсовремен и најефеикасен во Државата, според владиниот тарифник, на земјоделците им овозможува најефтина вода од само еден денар по м3 со ефикасна наплата од 98%, а ги задоволува потребите на сите корисници.
Тагови

Слични написи

Back to top button
Close