вести

Во Сирија најмалку пченица во последните 30 години

Овогодишниот принос од  1,2 милиони тони пченица е најмал во изминатите 30 години, бидејќи сушата и војната намалиле производство за 30 отсто. Тоа го соопшти Организацијата за прехрана и земјоделство на ОН (ФАО).

Овогодишниот принос е најмал од 1980 година. Пред кризата во Сирија се произведуваа околу 4,1 милиони тони, обајви ФАО.

Од вкупната количина на пченица, државниот купувач Хобоб собра само 250 илјади тони.

 


 

1tv.mk

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close