вести

За откуп на земјоделски производи ќе се користи софтвер

Од идната година треба да почне примена на софтверот за откуп на земјоделски производи. Решението е готово и дадено им е на увид на сите инволвирани страни за сугестии и предлози.

za otkup na zemjodelski proizvodi kje se koristi softver

 

Софтверското решение е готово. Ќе го добијат преработувачите, земјоделците и воопшто сите вклучени во процесот.

Со софтверското решение предвидено е да има целокупна евиденција на сите преработувачи кои се запишани во единствениот регистар на земјоделски производства и на сите земјоделци кои се запишани.

Во секој момент ќе има информација колку е продадено, по која цена, колку е платено и дали е платено.

Картонските белешки ќе станат минато со примената на електронската евиденција, со која предвидена е и банкарска гаранција во преработувачката индустрија.

Претходно се направени измени во законот за исплата на земјоделците во рок од 90 дена. И со ова софтверско решение се предвидува исто како со тутунот и преработувачката индустрија да има банкарска гаранција.

Ако не им исплати на земјодеолците во рок од три месеци, ќе се активира гаранцијата

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close