fbpx
Вести

Забрана за дневното намалување на откупните цени на земјоделските производи

Откупот на земјоделските производи се врши со минимални цени кои важат една недела. Со измените на законот, фармерите се заштита од дневното манипулирање од страна на трговците и од неизвесноста по која цена ќе го продадат своето производство.

zabrana za dnevnoto namaluvanje na otkupenite ceni na zemjodelskite proizvodi

 

Се забрани дневното намалување на откупните цени на сите земјоделските производи.

Трговците кои вршат откуп мораат да ги истакнуваат минималните цени по кои ќе купуваат во наредните седум дена без да ги менуваат, односно да ги намалуваат.

Откупните цени може да бидат поголеми, но неможе да бидат помали од истакнатите неделни цени.

Ваквата измена се воведе поради жалбите на фармерите од монополската положба и однесувањето на откупувачите кои намалувањето на цените го прават и неколку пати дневно или секој ден во текот на откупот.

Според Државниот инспекторат за земјоделство, контролата на терен покажува дека оваа законска одредба од страна на откупувачите се почитува.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close