вести

Како да се залеваат растенијата во зима

(Oвој напис е објавен на: јануари 31, 2018)

zima

Многу собни растенија страдаат поради прекумерно наводнување, а не поради недостаток на вода. Проблемот на прекумерно влажнење на подлогата се случува поради недостаток на кислород на коренот. Да се ​​засадат и нормално би можеле да растат и се развиваат, потребно е да се обезбеди доволно кислород во коренот, влага и хранливи материи. Посебен проблем е есен-зима период кога има помалку природна светлина. Вегетацијата на отворено поминува во период на мирување, но најчесто се смета дека затворените растенија имаат намален  раст и затоа треба помалку вода. Потребата за вода растенија зависи првенствено од нивното потекло и морфолошката структура. Повеќето видови на растенија кои се користат за внатрешен дизајн доаѓаат од екваторијалната зона, каде што температурата во текот на годината, повеќе или помалку подеднакво како што не се менува премногу, ниту должината на денот. Поради тоа и го презедоа водството при изборот на растенија за уредување ентериер каде што температурата на воздухот е постојана.
Растителни видови кои природно се појавуваат во сушни места обично бараат послабо наводнување во текот на годината . Видовите со потекло од  влажните тропски и суптропски шуми, во зависност од видот на раст бараат различни наводнување. Значи епифитите (тропски орхидеи и бромелија)  бараат попрскување на лисја, додека општи типови на собни растенија кои со корен од почвата црпат вода и растворени хранливи материи, како што мирниот крин, филодендрон, фикусот, им треба умерено влажна подлога.

Како да се напојуваат растенијата во саксии?

Количината на вода која се додава на собните  растенија како оброк, а фреквенцијата на наводнување,  зависи од видот на садот и на подлогата. Растенија во глинени садови треба да се напојуваат почесто, бидејќи тоа е порозен материјал што ја испарува водата и со тоа подлогата се суши побрзо. Од друга страна, пластика, керамика, стакло, како и други видови на садови од непропустливи, не-порозна материјал бара помали порции на вода, бидејќи не постои загуба преку испарување од садот.  При примена на не-порозен сад, вода се губи преку листовите и од површината на подлогата.

Избор на подлогата треба да се усогласи со потребите на растителните видови, вклучувајќи ги и растенијата од суви региони во потрага по песочна, песочно-глинеста, порозна подлога; орхидеите се одлични во многу порозни подлоги  со корени изложени на светлина; вид на тропска шумска подлога која ќе задржи одредена количина на вода, не исклучувајќи ја достапноста на кислородот до самиот корен. Особено важни се дренажните отвори на дното од садот што овозможуваат екстракција на вишокот на вода. Обично треба вишокот на вода кој  е задржан во тацната да се  истури за 15 минута по наводнување бидејќи се претпоставува дека подлогата, а потоа билката апсорбирала  доволно вода.

Водата што растението ја губи низ лисјата  значително придонесува за поудобен простор за живеење за корисниците. Имено, современите ентериери најчесто се карактеризираат со ниска влажност во воздухот, а растенијата природно растат во неа. На повисоки температури побрзо се ослободува вода, односно транспирација, така што билката треба да биде почесто наводнувана. Загуба на вода придонесува намалената светлина, што во есен-зима период е помала, особено во внатрешнни простори, кои не се осветлуваат дополнително со светлина која одговара на раст на растенијата. Светлината и температурата заедно со водата со доволно хранливи материи, се главни побудувачи на растот на растенијата. Секој нов лист и зголемувањето на собни растенија со нетрпение го очекуваат сопствениците, но со текот на времето може да претставува сериозен проблем да се поставуваат на големи саксии.

Проверете ја влажноста на подлогата

Во јавните ентериери ситуација е поинаква, бидејќи тие веднаш кога ќе се постават како  потребни целосно развиени растенија, кои се потребни за да бидат убави и здрави во текот на подолг временски период, и не се очекува интензивен раст и не е потребен. Од оваа причина, растенијата за внатрешна декорација се аклиматизирани на условите на пониска осветленост и мала количина на вода во однос на условите кои постоеле во заштитените подрачја во текот на нивното производство. Токму такви услови постојат и во домовите за време на есен-зимскиот период, и затоа е потребно делумно да се намали наводнувањето.

Со константна температура во станбениот простор, погодна за раст на растенијата, а со иста количина на вода, во однос на мали количини на светлина најмногу простор, растенијата ќе пораснат до одреден степен, но младите гранчиња ќе бидат бледи и издолжени. Вишокот на водата и недостатокот на кислород кој е потребен за корен може да предизвика трулење на коренот и распаѓање на целото растение. Растенијата, кои се во текот на зимата се чуваат на светлина и ладно место (студени скали на згради, прагови) треба да се напојува поретко отколку во  период пролет-лето при интензивен раст.

Драцената и палмите бараат умерена количина на вода во текот на целата година и им се нзасушува подлогата помеѓу наводнувањето, а видовите како што се пиперки, фикус, мирниот крин, хлорофил, и бршленот најдобро е да се провери состојбата на влага на подлогата во коренот и да се залијат колку што е потребно кога се чувствува дека подлогата станува сува и длабоко во коренот не е влажна. На африкански темјанушки, подлогата може да се исуши меѓу наводнување (лисјата и пупките задржуваат одредена количина на вода) и тие се наводнуваат само со додавање вода на подлогата. Општо земено, растителните видови на месести, влакнести и восочени листови имаат потреба од помалку вода, а растенијата од големи, мазни, широки или композитни листови имаат потреба од поголеми количини.

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close