fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Заев: Поквалитетен живот за граѓаните, економски раст со Предлог буџетот за 2022

Непродуктивните трошења се намалуваат

Повисоки стапки на економски раст и подобар квалитет на живот за граѓаните се во фокус на оваа Влада. Во тој правец е димензиониран и Предлог-буџетот за 2022 година, напиша на својот Фејсбук премиерот Зоран Заев.

Според напишаното вкупните приходи се за 7,4% повисоки од 2021 година и се планирани на 238,9 милијарди денари.

Вкупните расходи, вели Заев, се за 1,4 % повисоки од 2021 година и се планирани на 272,4 милијарди денари.

Капиталните инвестиции, пишува Заев, се проектирани на ниво од 37,8 милијарди денари и се повисоки за 27% во однос на Буџетот за 2021 година.

Премиерот појаснува дека тековните расходи се намалени за 4,3 милијарди денари во однос на 2021 година.

„Непродуктивните трошења се намалуваат, а ќе се позајмува само за реализација на инвестициски проекти во клучните инфраструктурни области што ќе генерираат економски раст. Ја интензивираме реализацијата на инфраструктурните проекти, во патната, железничката, енергетската и комуналната инфраструктура, како и капитални инвестиции за подобрување на условите во здравствениот, образовниот и социјалниот систем, земјоделството, културата, спортот, заштитата на животната средина и правосудството.

Продолжуваме и со поддршката на реалниот сектор, преку Ковид програми, за што се издвоени 4,6 милијарди денари, вели во напишаното Заев.https://www.vecer.press/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close