fbpx
Вести

Залихи на ориз пред новата жетва

Нова главоболка за оризопроизводителите. Очекуваат добар род, но дел од ланската реколта се уште стои непродадена.

zalihi na oriz pred novata zhetva

 

Земјоделците и годинава како и лани насеаа скоро 4.800 хектари и според првичните проценки родот на оризова арпа ќе изнесува повеќе од 29.000 тони   или  16.000 тони бел ориз што е приближно на производството во 2015 година.

Својот род земјоделците го предаваат во 18 регистрирани фирми, но по откупот до јули не продадени стојат уште 1.800 тони оризова арпа.

Проблемот со пласманот и залихите настана поради високите приноси на оризот во Грција и неговата ниска цена на странските пазари каде што продаваме и ние.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close