fbpx
Вести

ЗАСАДЕТЕ ОВОШЈЕ: Ова носи 5000 евра приход месечно

Боровинките можат да ви донесат месечна заработка од 5000 евра, но не се лесни за одгледување.

На еден хектар може да добиете околу 900 садници со боровинки.

Боровинката претставува повеќегодишен џбун со различна висина, во зависност од подвидот (европската е висока од 25 до 40 см, додека американската од 70 до 120 см). Во Македонија, на високите планински врвови, природно расте европската боровинка. Кореновиот систем е плиток и се простира на длабочина од 15 до 60 см. Плодовите, во зависност од сортата, зреат од третата декада на јуни до крајот на јули.

Тие се чувствителни на многу фактори како што се почвата, квалитетот на водата и бара подигнување на мали ридчиња, а потребно е и наводнување.


 

фактор

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close