fbpx
ВестиМакедонијаСовети

Еве зоштопоскапуваат портокалите и ќе бидат уште поскапи

Од една страна побарувачката расте, а од друга страна снабдувањето е намалено како резултат на ограничувањата во транспортниот сектор

Цената на сокот од портокал на светскиот т.н. фјучерс пазар се зголеми за повеќе од 20 проценти овој месец, во услови на зголемена побарувачка предизвикана од коронарна пандемија на вирусот, пишува Би-Би-Си.

Од друга страна, снабдувањето е намалено како резултат на ограничувањата во транспортниот сектор, кои исто така се резултат на пандемијата.

Затоа, како што пренесува Би-Би-Си, има зголемување на таканаречите фјучерс-цени на сокот од портокал, претходно договорени цени за испораките во наредните месеци.

Пандемијата на вирусот Ковид-19 влијае и на страна на понудата, но и на страна на побарувачката, кога станува збор за сокот од портокал – побарувачката е поттикната поради потребата од овој производ заради зајакнување на имунитетот, додека од друга страна, едноставно нема доволно простор во танкерите и во авиокомпаниите и да го донесат производот на пазарот.

Од снабдувањето влијае и фактот што на плантажите нема доволно работници, заради ограничувањата какво што е социјалното дистанцирање.

Во време кога глобалните берзи бележат пад поради пандемијата, фјучерс-цената на сокот од портокал бележи најголем месечен раст од октомври 2015 година, а тоа ќе влијае и врз крајните цени што ги плаќаат потрошувачите во продавниците.

Извор: плусинфо

 

Слични написи

Back to top button
Close