fbpx
Вести

Земјоделците ја чекаат зелената нафта, стравуваат од поскапување на репроматеријалите

zelena

Најмалку два месеци ќе почекаат змејоделците за да добијат зелена поевтина нафта. Посакапениот дизел стартуваше од 1ви јануари а законското решение со кое треба да им се помогне на производителите, доцни . Од МЗШВ уверуваат дека мерката е подготвена и треба да се усвои.

– Измените на Законот за земјоделство и рурален развој,преку кој ќе се воведе мерката за кофинансирање за набавка на гориво за земјоделска механизација, се очекува да помине на седница на Владата на крајот на овој месец и потоа влегува во собраниска процедура. Со тоа се создаваат услови да можат земјоделците да конкурираат за оваа мерка до завршување на рокот за плицирање по Програмите односно до 15-ти мај 2018 година.   Соопштуваат од МЗШВ.

Производителите се плашат дека поскапувањето на нафтата ќе доведе до зголемување на цените на репроматеријалите. Стравуваат дека добавувачите може да ја злоупотребат состојбата и да ги зголемат цените на семињата ѓубривата и другите суровини. Со ова ќе се зголемат и нивните трошоци што може да се одрази и врз цените на крајните производи.

Годинава стартуваат и измените со кои откупувачите ќе го плаќаат песоналецот за змејоделците од кои откупиле земјоделски производи. Износот ќе го вкалкулираат во цените. Земјоделците со приход до 1 милион денари на почетокот на следната година ќе добиваат поврат на данокот што им се задржувал претходните 12 месеци.

 


 

сител.мк

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close