fbpx
Вести

Земјоделците сакаат да прскаат со беспилотни летала

Агробизнис комората при Сојузот на стопански комори со уште неколку земјоделски фирми поднесоа иницијатива за легализирање на дроновите за прскање и третирање на земјоделските насади.

agricultural-mapping-system-DJI

Претседателот на агробизнис комората Огнен Оровчанец вели дека оваа напредна технологија драстично ги намалува трошоците за третирање на насадите. Според него, користењето на дроновите за оваа намена е многу поевтино, чини четири до пет евра за хектар, додека авионското третирање е околу 40 евра.

Аплицирањето на препаратите со дронови е исклучително прецизно што ги намалува трошоците и го прави производството многу поевтино.

thumbnail_agricultural-drone

Исто така, овие летала се одлична замена за тракторите, бидејќи со нив насадите може да се третираат во секое време, дури и кога нивите се калливи и е невозможно да се влезе во нив со механизација.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close