fbpx
ВестиТоп вести

Субвенции за проширување на земјоделските стопанства

Земјоделците ќе бидат поделени во 3 категории. За секое зголемување на производствените  капацитети  и поминување во  повисока категорија  ќе бидат субвенционирани со 70 до 90 проценти од инвестицијата.

subvencii za proshiruvanje na zemjodelskite stopanstva

 

Во првата група се земјоделците кои имаат површини до 1 хектар за овоштарство, фуражни култури и лозарство, до 5 хектари за жита и добиточна храна, а за животни до 4 крави, 100 овци, 5 кози и 5 маторици.

Втората и третата група се за поголеми капацитети.

Поддршката е наменета за земјоделци до 50 годишна возраст и за купување на земјоделско земјиште, набавка на добиток, механизација и опрема, и изградба и реконструкција на објекти.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close