fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Земјоделците да ги искористат поволните временски и почвени услови

И во текот на наредната седмица се очекуваат исти или слични временски услови како во изминатиот период, со повремени врнежи на почетокот на седмицата, што дополнително ќе придонесе за сеидбата.

Сувото време, без врнежи, е повеќе од добредојдено за земјоделските култури во овој период од годината кога есенската сеидба е во полн ек, а овозможи и продолжување на жетвата на оризот во Кочанско.

Според агрометеоролозите, земјоделците треба да го искористат овој период на оптимални временски и почвени услови.

-Надпросечните температури на воздухот овозможуваат одлично поникнување на веќе посеаното, што навестува успешно навлегување во зимата во услови на презимување во понапредни фази на развој, а последните мерења на влажноста во почвата покажуваат одлични резултати на влага на целиот ораничен профил, оценуваат агрометеоролозите.

И во текот на наредната седмица се очекуваат исти или слични временски услови како во изминатиот период, со повремени врнежи на почетокот на седмицата, што дополнително ќе придонесе за сеидбата.

-Утринските температури треба да се одржуваат позитивни заради облачноста, а дневните да бидат надпросечни за овој период од годината и да достигнуваат вредности и до 15 степени. Оттука, препораката за земјоделците е иста, до максумум да ги искористат и временските и почвените услови, истакнуваат агрометеоролозите.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close