Агро бизнисВестиТоп вести

Земјоделство во среде пустина

Да, тоа е можно во Саудиска Арабија

Користејќи нови технологии за наводнување, оваа земја успешно ја разви оваа индустрија. Зелените полиња лоцирани во долината Вади Аз-Сирхан се многу невообичаени – тие се области со дијаметар до 1 км и одозгора изгледаат многу импресивно. Во арапската пустина има вода, но таа е на длабочина од еден километар. Ова се остатоци од антички глечер стар два милиони години. Водата од бунарот во центарот на полето влегува во посебна цевка со бројни отвори што ги наводнуваат посевите. Цевката е управувана од притисок што не бара употреба на електрична енергија. Со еден збор, сон на земјоделец! Ова е таканареченото кружно наводнување измислено од Американецот Френк Цибах. Успешно се применува во многу суви области на планетата.http://Macedonia Agriculture

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close