fbpx
Вести

Зимата поволна за земјоделството

niva

Ќе има ли поблага зима годинава. Засега нема најава за поларни температури како минатата година кои можат да направат штети на земјоделските култури. Утринските од минус 6 до минус 7 степени нема да им наштетат на посевите…

Температурите на воздухот се натпросечни за овој период од годината што им годи на посевите заради задоцнетата сеидба и подготовката на културите за презимување.

Вакви температури може да им помогнат на посевите полесно да формираат репродуктивните органи без што нема да има семенски материјал и високи и квалитетни принос.

Негативните утрински температури со вредности  од околу -6 или -7 степени се во границите на издржливост на културите и неможе да предизвикаат штети.

Влажната есен со надпросечни количества на врнежи, овозможија да се зголеми  влагата во почвата особено во подлабоките слоеви како резерва и гаранција за успешно презимување на посевите, овошките и на лозата.

Отсуството на снежна покривка не треба воопшто да ги загрижува земјоделските производители, бидејќи со ваквите временски и температурни услови земјоделските култури не се загрозени.


 

мртв

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close