fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Поскапе струјата за третиот и четвртиот блок, првиот поевтини

По 200 денари ќе плаќаме за пристап на мрежа

Оние кои што штедат електрична енергија од Нова година ќе добијат „бонус“ со поевтинување на цената на електричната енергија за првиот блок, кој е за потрошувачка до 210 киловат часови месечно. Оние, пак, кои  трошат најмногу, од 631 киловатчас месечно или повеќе, ќе треба дополнително да го одврзат ќесето, бидејќи за нив Регулаторната комисија за енергетика ги зголеми цените. Вториот блок и евтината тарифа не претрпеа промени. Дополнително, сите домаќинства од 1 јануари ќе треба да плаќаат и по 200 денари за пристап на мрежа, што како ставка се воведува за прв пат, но за возврат, се намалува износот за мрежарина.

„Цената за електричната енергија за првиот блок се намалува за 5,16 проценти, вториот блок и евтината тарифа остануваат исти, цената на струјата опфатена со третиот блок се зголемува за 2,88 отсто и четвртиот блок се зголемува за 1,86 проценти“, соопшти денес на прес конференција Марко Бислимоски, претседател на Регулаторната комисија за енергетика.

Надоместокот за пристап на мрежа е 200 денари. Оваа цената е збир од цена за енергија плус мрежарината која што заради воведување на пристапот кон мрежа се намали за 23 проценти, додаде Бислимоски.

Цените ќе се применуваат од 1 јануари 2024 година.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close