fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Лани Македонија потроши 1 милијарда евра за увоз на храна

Минатата година земјава потроши речиси 1 милијарда евра за увоз на храна, што покажува зголемување од 88% во последните 10 години.

Проблемот со зголемениот увоз на храна и намаленото домашно производство во Македонија стана важно прашање за локалната економија. Минатата година земјава потроши речиси 1 милијарда евра за увоз на храна, што покажува зголемување од 88% во последните 10 години. Потоа следеше големо намалување на обработливото земјиште и на бројот на фармски животни.

Локалните земјоделци бараат мерки за запирање на овој тренд, вклучително и гарантирани цени за нивните производи. Некои земјоделци изјавуваат дека постигнале успех со склучување на вакви договори, давајќи им мотив повеќе да садат и да го зголемат своето производство.

Слични написи

Back to top button
Close